Hopp til innhold

De dødeligste bilbombeangrepene i Nigeria noensinne: – Folk i sjokk

USA setter inn 80 soldater i jakten på Nigeria-jentene. Samtidig fortsetter redningsarbeidet i Jos etter det dødeligste bilbombeangrepet i Nigeria noensinne.

Jos i Nigeria

MINST 118 DREPT: Onsdag pløyer redningsarbeidere seg gjennom de blodige ruinene av butikker lagt i grus. Innbyggerne i byen Jos er fortsatt i sjokk, sier en student Reuters har snakket med. De to nesten simultane bilbombeangrepene i den nigerianske byen Jos tirsdag er landets dødeligste.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Onsdag pløyer redningsarbeidere seg gjennom de blodige ruinene av butikker lagt i grus. Man er redd mange døde ligger begravet under bygningene.

Innbyggerne i byen Jos er fortsatt i sjokk, sier en student Reuters har snakket med. De to nesten simultane bilbombeangrepene i den nigerianske byen Jos tirsdag er landets dødeligste. Minst 118 mennesker døde. Både kristne og muslimer døde i angrepene.

Den islamistiske opprørsbevegelsen Boko Haram som bortførte mer enn 200 jenter forrige måned mistenkes å stå bak.

Onsdag uttaler president Obama at USA har utstasjonert 80 militærpersonell i Tsjad i kampen for å finne jentene.

– Disse styrkene skal støtte til driften av overvåkings- og rekognoseringsfly over Nord-Nigeria og området omkring, skriver Obama i et brev til Kongressen.

Et folk i sjokk

Innbyggerne i Jos var fortsatt i sjokk onsdag, skriver Reuters. Synet av blodflekkene butikker lagt i grus møtte politiet og hjelpepersonell da de besøkte åstedet onsdag.

– Mange bygninger har kollapset, sa Unche Matthew til Reuters som selv er eier av en butikk som nå er lagt i grus. Han er sikker på at flere døde ligger begravet under de kollapsede bygningene.

Jos ligger i hjertet av Nigerias voldspregede «midtbelte», et krysningspunkt mellom den kristne befolkningen fra sør og den muslimske nord. Byen og Plateau-staten rundt er ofte åsted for voldsutøvelser.

Flere innbyggere i byen forteller AFP og Reuters at folk nå er svært redde.

– Veiene er helt øde. Folk er redde for å gå ut, sier en student til Reuters.

Nigeria

MARKEDET ANGREPET: De to nesten simultane bilbombeangrepene i den nigerianske byen Jos tirsdag er landets dødeligste.

Foto: STRINGER / Reuters

Mistenker Boko Haram

Nigerias president Goodluck Jonathan fordømmer angrepet og kaller det en ondskapsfull handling.

– Myndighetene gjør alt for å vinne krigen mot terror, og denne regjeringen vil ikke la seg kue av grusomhetene fra fiendene av menneskelig framgang og sivilisasjon, sier han i en uttalelse fra presidentkontoret kort tid etter angrepet.

Byen Jos ligger i det sentrale Nigeria og har lenge vært preget av uroligheter og terrorangrep. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for bilbombene, men mistanken rettes mot islamistgruppen Boko Haram, som tidligere har stått bak flere angrep i området.

– Angrepene vil styrke vår offensiv mot terror

USA fordømmer angrepene i Jos. Storbritannia sa onsdag at som reaksjon til bilbombeangrepene, som er de dødeligste i landet noensinne, kommer det internasjonale samfunnets kamp mot terror i Afrika til å styrkes.

– Jeg fordømmer denne feige, inhumane handlingen, sa Storbritannias utenriksminister William Hague, og vektla det religiøse og etniske ved konflikten.

– Angrepene på markedet var helt klart et forsøk på å forsterke striden mellom ulike grupper mennesker i en by kjent for at mennesker med ulike etnisk og religiøs bakgrunn lever sammen.

Bare i år har over 2.000 mennesker mistet livet grunnet uroen i landet, ifølge landets krisemyndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner.

På et toppmøte i Paris lørdag sa Tsjads president Idriss Déby at nabolandene frykter at den islamistiske gruppa skal spre sin virksomhet utover Nigerias grenser og destabilisere hele regionen.

Frankrikes president François Hollande, som hadde innkalt til møtet, gjorde det klart at Boko Haram har utviklet seg til en trussel mot hele Vest- og Sentral-Afrika.

Frankrike har en historisk, politisk og økonomisk tilknytning til Vest-Afrika. Landet ledet en offensiv i nord-Mali i 2012 etter at tuareg-opprørere tok kontroll over Azawad-området nord i landet og erklærte den for selvstendig. Mali er en tidligere fransk koloni, mens Nigeria var kolonisert av britene.

Angrep i Nigeria de siste dagene