Hopp til innhold

– De rike kom seg ut

Snart seks uker etter at Taliban tok over makta i landet, er Afghanistan i ferd med å bryte sammen. Ifølge FN står 14 millioner mennesker i fare for å sulte i hjel.

Haji Gul Mohammad

Haji Gul Mohammad (65) driver en liten kiosk i en av basarene i Kabul. Herfra ser han at fattigdommen øker. Han synes spesielt synd på kvinner som må ty til tigging. – De strekker ut sine vakre hender overalt. Noen gir, andre ikke ...

Foto: Yama Wolasmal / nrk

Det yrer av liv i Kabuls basarer, men folk har nesten ingen penger å handle for.

Granateple-juice er noe av det billigste du kan kjøpe. Men selv et glass til 2 kroner er det nesten ingen som tar seg råd til.

På et hjørne holder kioskeier Haji Gul Mohammad til.

– Med Taliban merker vi nedgang i drap, tyveri og uroligheter. Men vi mangler jobb. Jeg forsørger familien alene. Slik har de fleste det nå.

Seksbarnsfaren forteller om folk som selger unna eiendeler for å overleve.

– De pantsetter og selger hjemmene sine. Kvinner selger unna gullet sitt. Folk prøver seg til og med som gateselgere, uten å lykkes.

Taliban-soldater på plass ved en basar i Kabul

Taliban-soldater holder ro og orden i basarene i Kabul. Men handelen går tregt. Enkelte opplever at omsetningen har gått ned med 70–80 prosent siden Taliban tok over makta.

Foto: Yama Wolasmal / nrk

Stans i vestlig bistand

Det er snart seks uker siden Taliban tok makta i Afghanistan. Kort tid etter ble viktig bistand til landet stanset.

Både Verdensbanken og Det Internasjonale pengefondet (IMF) har frosset støtten. Verdensbanken begrunnet avgjørelsen med bekymring spesielt for afghanske kvinner.

Men det er liten tvil om at dette også rammer vanlige folk.

Afghanistan-ekspert Ashley Jackson var svært kritisk da hun uttalte seg til Bistandsaktuelt.

– Det internasjonale samfunnet har bygd opp en afghansk stat som ikke kan fungere uten massiv internasjonal bistand. Mesteparten av offentlige utgifter, alt fra lærerlønninger til medisiner på helseklinikker, har vært finansiert av bistand, sa Jackson.

Stoler ikke på myndighetene

Fra kiosken sin bønnfaller Haji Gul Mohammad det internasjonale samfunnet om å gi nødhjelp, men han stoler ikke på myndighetene. Hjelp må gis direkte til folk, mener han.

– I Vesten har folk stor medlidenhet. Vi trenger hjelp til de fattige. Hvis myndighetene får hjelpen når den ikke de fattige.

De siste årene har halvparten av landets bruttonasjonalprodukt vært hjelp fra utlandet.

Haji Gul Mohammad sier pengene ikke har gått til vanlige folk. Han mener noe har forsvunnet i lommene på utlendingene selv som ga seg selv skyhøye lønninger og bodde i store palass i Kabul.

– Resten havnet i klørne på korrupte afghanere. Vi vanlige afghanere fikk bare smuler.

Haji Gul Mohammad

Haji Gul Mohammad setter pris på alle kundene som stikker innom kiosken hans. Folk i Afghanistan må stadig grave dypene i lommeboka for å få tak i det de trenger. Prisen på ris, mel og bensin har skutt i været.

Foto: yama wolasmal / nrk

– De rike kom seg unna

Under den dramatiske evakueringen fra flyplassen i Kabul var verdens øyne rettet mot Afghanistan.

I dag står landet overfor flere kriser blant annet en langvarig tørke som truer innhøstingen.

Ifølge FN er allerede en tredel av Afghanistans befolkning- nærmere 14 millioner mennesker- utsatt for sult.

Haji Gul Mohammad håper verden ikke glemmer afghanerne.

– Folk har det helt forferdelig. Spesielt de fattige. De rike kom seg ut til Dubai, USA, og Frankrike. Tilbake står de fattige med alle bekymringene.

SISTE NYTT

Siste nytt