Folk frykter nye skjelv

KATMANDU (NRK) Når nattemørket faller på i Katmandu trekker folk til byens parker. Frykten for nye etterskjelv er stor, og få tør sove innendørs.

Peter Svaar rapporterer fra Katmandu

I Nepals hovedstad Katmandu er nå de offentlig parkene fulle av telt. Mange har slått seg ned i veikanter. Også utenfor byen er det etablert store teltleire. Frykten for etterskjelv er stor. Et rykte om et nytt kraftig skjelv i kveld sprer seg fort i byen.

Gamlebyen rammet hardt

APTOPIX Nepal Earthquake aerial

En provisorisk teltleir utenfor Katmandu

Foto: Wally Santana / Ap

Det er særlig Katmandus gamle kvartaler som er rammet av gårsdagens jordskjelv. Mange av bygningene her var svake konstruksjoner og kollapset fullstendig i de kraftige rystelsene. I de nyere delene av hovedstaden er de fleste bygningene intakt, men mange bygg har store sprekker og beboerne tar ikke sjansen på å sove innendørs.

Et titall nordmenn som har oppsøkt Norges ambassade i Nepals jordskjelvrammede hovedstad, får tilbringe natten der.

– Noen skal sove inne, andre skal sove i hagen. Så langt har det ikke vært så mye påtrykk at vi ikke har kunnet håndtere det, forteller kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

Ambassadør Kjell Tormod Pettersen var i Butan da det kraftigste jordskjelvet rammet Nepal lørdag, men han er nå på vei tilbake til Nepal. Den danske ambassaden i Katmandu har åpnet hagen sin for mellom 50 og 60 dansker som ikke ønsker å sove ute andre steder i byen, opplyser ambassadør Kirsten Geelan.

Flere etterskjelv

Flere etterskjelv har rystet Nepal i dag. Det kraftigste hadde en styrke på 6.7. De mange etterskjelvene har også forsinket forsyningene av nødhjelp som flys inn til Katmandu. Flytårnet og terminalen på flyplassen i hovedstaden måtte evakueres under det kraftige etterskjelvet.

Behovet for nødhjelp er stort. Det er mangel på rent vann, medisiner og mat. Men flere land har nå etablert forsyningslinjer inn til Katmandu. India har sendt 43 tonn med nødhjelpsmateriell. Det inkluderer telt og mat, samt 2.000 hjelpearbeidere. Det er også sendt helikopter for å bistå i redningsoppdrag.

CHINA-NEPAL-INDIA-QUAKE-AID

Kinesiske redningsmannskaper går om bord på flyet som skal ta dem til Nepal

Foto: STR / Afp

USA lovet å støtte med en million dollar, og har sendt et nasjonalt redningsteam til området. Sverige sender i første omgang 76 redningsarbeidere og 12 sporhunder. Det samme gjør Kina, som sender et mannskap på 62 personer og seks hunder. Pakistan sender nødhjelp, utstyr for sykehus og helsearbeidere.

Redningsmannskap redder fortsatt ut enkelte fra ruinene, mange døde, sykehusene, nødhjelp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt