Følg konflikten på Gazastripen

Tre småbarn skal være drept, seks journalister såret og sykehusene i Gaza er overbelastet med skadde.

Direkte fra Gazastripen.

DIREKTE: Se direkte fra Gazastripen.

Viktigste hendelser:

  • 90 prosent av vilkårene for en våpenhvile er det enighet om, sier Hamas
  • Søndagen har vært det blodigste siden angrepene startet, ifølge helsemyndighetene på Gaza.
  • 11 sivile palestinere, blant dem seks barn, er drept i et israelsk angrep på Gazastripen søndag, ifølge palestinsk helsepersonell.
  • Minst seks journalister ble skadd da israelske fly tidlig søndag angrep et mediesenter i Gaza by.
  • Israel er klare til å utvide Gaza-offensiven betydelig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge AFP.
  • En israelsk utsending er kommet til Egypt for å diskutere en mulig våpenhvile, ifølge Ap.

NRK.no følger utviklingen i konflikten fortløpende i denne saken.

23.50: En av topplederne i Hamas' politiske fløy vil holden en pressekonferanse mandag formiddag, melder journalister i Al Jazeera.

23.05: Palestinske kilder sier at en kystpost for politiet er truffet av luftangrep nord på Gazastripen, melder israelske YnetNews.

23.01: Ytterligere én palestiner er drept i angrep på Gaza nå i kveld. Ifølge helsepersonell skal en kvinne være drept, melder AFP.

22.55: Det israelske militæret opplyser at det har blitt avfyrt betydelig færre raketter fra Gaza og inn i Israel søndag, sammenlignet med tidligere dager. De har talt 75 raketter inn mot Israel, mot et snitt på 230 hver dag tidligere dager.

22.48: To palestinere er drept i angrep på Gaza, sier ambulansearbeidere til nyhetsbyrået Reuters.

22.37: Flere talspersoner med kjennskap til forhandlingene uttaler nå at arbeidet med en våpenhvile er i en framskreden fase. Samtidig sier et medlem av Hamas' ledelse at de ikke vil godta våpenhvile om ikke drapene på Hamas-ledere stopper og blokkaden av Gaza oppheves, ifølge israelske YnetNews.

22.27: Journalister i Gaza by kan rapportere at israelske krigsskip igjen har startet bombardement mot Gazastripen. «Tung beskyting fra den israelske marinen nå», kan NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen fortelle.

Slik høres bombardementet ut:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


(lyden er publisert på nettet av BBC-journalisten Jon Donninson som er i Gaza)

22.15: Raketter har landet i en bosetning øst for Ashdod melder israelske YnetNews. Det er ikke kommet opplysninger om skader på personer så langt.

22.00: Sirener uler over Eshkol, Ashdod, og Kiryat Malakhi i det sørlige Israel. Rakettskjoldsystemet Iron Dome stopper en rakett ved Ashdod, melder Haaretz.

21.37: Tidligere rapporter sa at bombingen som drepte 11 palestinere i ett hus i dag sa at en Hamas-topp var målet og at han ble drept. Den israelske avisa Haaretz melder nå at dette ikke stemmer, og at angrepet var en feilbombing som traff huset til en av Hamas-toppens naboer.

21.30: Al Jazeera melder at et luftangrep har tatt livet av én palestiner i Jabalia inne på Gazastripen.

21.26: En talsperson for det israelske militæret påstår til tv-kanalen Channel 2 at Hamas sin slagkraft med raketter er betydelig redusert. Ifølge israelerne har mange av rakettene søndag faktisk ikke nådd ut av Gazastripen.

21.10: Flere hundre palestinske demonstranter er skadet etter opptøyer på Vestbredden, opplyser kilder i helsevesenet til Al Jazeera.

21.07: En talsmann for Hamas opplyser at det er enighet om 90 prosent av vilkårene for en våpenhvile til Al Jazeera.

21.05: Et nytt luftangrep mot Gaza by har tatt livet av to palestinere, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen til nyhetsbyrået AFP. Med de siste dødsfallene er antall drepte søndag oppe i 25. Noe som gjør dagen i dag til den mest blodige siden krigshandlingene startet denne uka.

21.00: 73 prosent av israelerne er imot at Israel skal inngå en våpenhvile nå, viser en meningsmåling som tv-kanalen Channel 2 har gjort i Israel. Den samme meningsmålingen viser at 46 prosent er for en bakkeinvasjon, 32 prosent imot og 22 prosent svarer at de er usikre.

20.31: Palestinske myndigheter ber om et hastemøte i Den arabiske liga for å diskutere angrepene på Gaza. Også i går var ligaen samlet til et hastemøte. Les mer om gårsdagens møte her.

20.19: En talsmann for den israelske hæren twitrer at det har blitt skutt 114 raketter fra Gaza mot Israel i dag. 76 av dem traff Israel, 38 ble stanset av luftvernskyts.

20.02: Den franske utenriksministeren Laurent Fabuis har hatt møter med både den israelske presidenten Shimon Peres og palestinernes president Mahmoud Abbas i dag. Etter møtet i Israel sa Fabius blant annet at krig i Gaza ikke er noe aktuelt alternativ, melder AFP.

19.33: 500 aktivister har tatt seg inn i Gaza fra Egypt. De har med seg medisiner og annet utstyr og ønsker å gi sin støtte til palestinerne i området.

19.20: BBCs reporter forteller om nye angrep på Gaza nå. – Jeg kan høre flyene og det har vært flere kraftige eksplosjoner, melder Jon Donnison.

18.48: Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordrer til fredelige protester mot Israel, melder AFP.

18.15: – Søndagen har vært den blodigste dagen siden angrepene startet, sier en talsmann for helsemyndighetene i Gaza. Ashraf al-Qudra sier til AFP at 21 mennesker i Gaza er drept i dag.

18.04: Israelsk forsvar har skutt ned nok en rakett over Tel Aviv. - Ingen er skadd, sier en talsmann for politiet i byen. Hamas sier de står bak rakettskytingen.

18.02: Israelske nettsider har blitt utsatt for mer en 44 millioner forsøk på hacking siden angrepene på Gaza startet onsdag. Det sier landets finansminister Yuval Steinitz. Han sier ett av forsøkene har lykkes, men vil ikke si hvilken nettside som ble rammet, melder Reuters. Til vanlig opplever myndighetene et par hundre hackingforsøk om dagen.

17.56: Ifølge det israelske militæret ble en innkommende rakett over Tel Aviv skutt ned av Israels rakettforsvar.

17.53: Se video: – Verden og verdens folk, hvorfor skal vi bli drept? Hvorfor skal vi ikke få ha en normal barndom? Hva har vi gjort for å måtte oppleve alt dette, spurte Nawal Azard som sammen med andre barn møtte pressen ved et sykehus i Gaza.

Verden og verdens folk, hvorfor skal vi bli drept? Hvorfor skal vi ikke få ha en normal barndom? Hva har vi gjort for å måtte oppleve alt dette, spurte Nawal Azard som sammen med andre barn møtte pressen ved et sykehus i Gaza.

Barn utenfor sykehuset i Gaza

17.45: Reuters melder at luftversirenene uler i Tel Aviv og at det kan høres eksplosjoner i området.

17.20: 11 palestinere av samme slekt ble drept da huset deres ble rammet i de israelske angrepene i dag, melder sykehuskilder på Gaza. Huset til familien Daloo ble truffet og blant de døde skal det være en 80 år gammel kvinne og fire barn.

16.55 Ifølge en talsmann for den israelske hæren er det skutt 55 missiler inn i Israel i dag. 12 mennesker er skadd i disse angrepene, melder BBC.

16.44: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, drar til Egypt i morgen for å snakke med blant andre landets president. Egypt prøver nå å få til en våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Leter etter omkomne

Palestinere i Gaza by leter etter omkomne i et sammenrast hus.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

16.19: To palestinere er drept i et angrep på flyktningleiren Jabalia, melder Al Jazeera. I tillegg er en drept funnet i et sammenrast hus i Gaza by. Ifølge sykehuskilder i Gaza er dermed 66 mennesker drept siden onsdag.

16.08: En talsmann for den israelske hæren sier de forsøker å sjekke om det stemmer at ti sivile palestinere, blant dem seks barn, er drept i dag. Hvis antallet er riktig, er dagens angrep det som har krevd flest sivile liv siden Gaza-konflikten ble trappet kraftig opp for fem dager siden.

15.55: Israels president Shimon Peres sier at han setter stor pris på anstrengelsen Egypts president Mohamed Morsi gjør for å sikre en våpenhvile.

– Vi verdsetter også innsatsen fra Egypts president for å få på plass en våpenhvile. Men til nå har Hamas avvist forslaget fra Egypts president, sa Peres til den britiske nyhetskanalen Sky News.

15.43: Ti sivile palestinere, blant dem seks barn, ble drept i et israelsk angrep på Gazastripen søndag, ifølge palestinsk helsepersonell.

15.18: Israels finansminister Yuval Steinitz sier landet har avdekket 44 millioner cyberangrep mot regjeringens nettsider de siste fire dagene.

15.15: En israelsk utsending er kommet til Egypt for å diskutere en mulig våpenhvile, ifølge Ap.

15.05: IDF-talsmann Bjørn Hermann har sendt NRK en video som skal vise angrepet på mediehuset. – Treffet på «media»-bygningen var nøyaktig der Hamas' kommunikasjonssenter og antenne befant seg. Ingen uinvolverte personer var målet, skriver Hermann. Ifølge hærtalsmannen ble anlegget brukt til å sende ut ordrer om å avfyre raketter mot Israel.

Den israelske hæren mener denne videoen viser at de kun hadde til hensikt å slå Hamas' sambandssystem ut av spill. Seks journalister som befant seg i bygningen ble skadet.

NETT-TV: Den israelske hæren mener denne videoen viser at de kun hadde til hensikt å slå Hamas' sambandssystem ut av spill.

14.34: Den israelske hæren opplyser at de bryter inn i Hamas' radiosendinger for å gi beskjeder til den palestinske sivilbefolkningen.

14.11: Tre personer, to av dem kvinner, er drept i et nytt angrep mot Gazastripen, opplyser Hamas i en uttalelse. Det totale dødstallet er nå 56 mennesker.

13.59: Da USAs president Barack Obama møtte pressen i Thailand i ettermiddag gjentok han at Israel er i sin fulle rett til å forsvare seg. Men han understreker at de må jobbe aktivt sammen med motparten for å unngå at volden eskalerer.

13.54: Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier på en pressekonferanse at en eventuell våpenhvile forutsetter at alle angrep fra palestinsk side opphører.

13.42: Benjamin Netanyahus stabssjef har ifølge den israelske avisen Haaretz bedt hæren om å intensivere angrepene mot Gaza.

13.31: Libanons utenriksminister Adnan Mansour oppfordrer andre arabiske land til å bryte alle diplomatiske bånd med Israel, ifølge Ap.

Israels jernkuppel

Israelske soldater søker dekning i det et missil skytes opp for å avskjære innkommende raketter fra Gaza.

Foto: JACK GUEZ / Afp

13.22: En delegasjon fra Den arabiske liga skal besøke Gaza tirsdag.

13.20: I ettermiddag har raketter truffet et boligområde i Beersheva og en boligblokk i Sderot, opplyser den israelske hæren. Det er ikke meldt om skadde.

13.12: Den russiske tv-stasjonen Russia Today sier kontoret deres ble totalskadd da Israelske raketter traff bygningen de holder til i i dag. Ingen ble skadd.

11.55: Den israelske hæren sier til BBC at de visste at det befant seg utenlandske journalister i minst én av bygningene i Gaza som ble angrepet i dag, men at disse ikke var målet. I en e-post til NRK.no utdyper hærtalsmann Bjørn Hermann at målet med angrepet var Hamas' kommunikasjonssenter.

11.39: Storbritannias utenriksminister William Hague sier en invasjon av Gaza vil føre til at Israel mister internasjonal støtte og sympati.

11.30: Utenriksminister Espen Barth Eide snakket i natt med Israels forsvarsminister Ehud Barak. Alle setter nå sin lit til Egypts bidrag til fredsprosessen, sier Eide til NRK.

Flere skadd da israelsk artilleri rammet en bygning med journalister i Gaza by.

NETT-TV: Her treffer raketten mediehuset i Gaza

11.26: Folk i Gaza er redde for hvordan den humanitære situasjonen blir hvis konflikten blir langvarig, sier NRKs reporter i Gaza Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

11.09: NRK har snakket med en journalist som befant seg i mediesenteret som ble bombet. – Det ble et hull i taket vårt, og vindusruter ble knust, forteller Zouhair al-Najjar.

10.55: En person ble drept og fire skadd da israelske raketter traff en flyktningleir i Gaza by, opplyser sykehuskilder til AFP.

10.41: Ifølge den israelske hæren skal flere raketter ha truffet byen Ashkelon. Blant annet skal en barnehage og en boligblokk være truffet.

10.21: Israelske myndigheter sier til BBC at de vil fortsette militæroperasjonen parallelt med at de forsøker å få til en våpenhvile.

10.08: Ifølge sykehuskilder i Gaza er 36 voksne og 13 barn drept siden offensiven startet denne uken.

09.54: Israel er klare til å utvide Gaza-offensiven betydelig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge AFP.

09.52: Ifølge IDF er det skutt 865 raketter mot Israel de siste åtte timene. 267 av dem ble stoppet av jernkuppelen. 485 skal ha truffet Israel, hvorav 33 har landet i israelske boligområdet. Den israelske hæren sier de har truffet 70 mistenkte rakettlagre og utskytningsramper i løpet av natten.

09.48: Talsmann for den israelske hæren Bjørn Hermann skriver i en pressemelding at grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gaza i dag holder åpent for inngående og utgående godstrafikk.

Palestinsk mann ved bombet hus

En palestinsk mann henter ut eiendeler fra sitt sønderbombede hus i landsbyen Beit Lahiya, nord på Gazastripen.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

09.43: Hamas' militære fløy bekrefter at de har skutt nye raketter mot Tel Aviv. Ifølge øyenvitner og den israelske hæren ble rakettene avskåret av antiluftskyts.

09.40: Luftvernsirenene kan igjen høres i Tel Aviv, ifølge AFP. Øyenvitner forteller til Reuters at de hørte to eksplosjoner etter sirenene.

09.24: I Gaza by holder befolkningen seg innendørs og våger seg kun ut for å kjøpe inn forsyninger, melder Al Jazeeras reporter Nadim Baba i byen.

08.57: En våpenhvile kan være mulig å få i stand enten i dag eller i morgen, sier en palestinsk talsmann, ifølge AFP.

08.45: En person lettere skadd av splinter i Israel, ifølge hæren. Den såkalte «jernkuppelen» skal ha avskåret fire palestinske raketter skutt mot Ashkelon nå i morges. Ett hus i byen skal være truffet av en rakett, men det er ikke meldt om døde.

08.39: Nye buldrende angrep i Gaza. Det rister i hotellet, skriver NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen på Twitter.

08.30: Lenger nord på Gazastripen ble to barn på tre og ett år drept og 17 såret da israelske fly bombet en flere palestinske hjem i Beit Lahiya og Beit Hanun. Israel har truffet flere titalls mål i løpet av natten, blant annet hovedkvarteret til Hamas' sikkerhetstjeneste.

08.15: Fra palestinsk side ble det ikke avfyrt raketter etter midnatt natt til søndag, ifølge israelske kilder. Men i morgentimene ble det blant annet skutt raketter mot byen Ashkelon, ifølge den israelske hæren.

Angrep på mediesenter i Gaza

Seks journalister som oppholdt seg i denne bygningen ble såret da Israel angrep med raketter.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

01.45: Minst seks journalister ble skadd da israelske fly tidlig søndag angrep et mediesenter i Gaza by. Det sier en palestinsk kilde ifølge nyhetsbyrået AFP. Flere israelske krigsfly bombet to bygninger, ifølge kilden. Kontorbygningene brukes blant annet av TV-kanalen al-Qud, som støtter Hamas.

SISTE NYTT

Siste nytt