NRK Meny
Normal

Følg konflikten på Gazastripen

Kraftige bombeangrep mot Hamas-hovedkvarteret, flere israelske soldater skadet i rakettangrep og nye offisielle besøk til Gaza.

Palestinske ungdommer i kamp med israelske soldater i Nablus

Palestinske ungdommer i sammenstøt med israelske soldater i byen Nablus på den okkuperte Vestbredden lørdag.

Foto: JAAFAR ASHTIYEH / Afp

NRK.no følger utviklingen i konflikten fortløpende i denne saken.

01.45: Minst seks journalister ble skadd da israelske fly tidlig søndag angrep et mediasenter i Gaza by. Det sier en palestinsk kilde ifølge nyhetsbyrået AFP. Flere isarelske krigsfly bombet to bygninger, ifølge kilden. Kontorbygningene brukes blant annet av TV-kanalen al-Qud, som støtter Hamas.

23.40: Verdens helseorganisasjon, WHO, ber om hjelp til Gaza. Sykehus i området er overfylt med skadde etter bombingen og det er mangel på medisiner og utstyr. Organisasjonen ber om nærmere 70 millioner svenske kroner til øyeblikkelig hjelp, melder Sveriges radio.

23.25: – Begge parter har gode grunner til å være interessert i en våpenhvile. Israel har opplevd å miste internasjonal anseelse på grunn av angrepene og Hamas har nå vist at de kan slå tilbake, sier NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Gaza.

23.10: NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer at det er noe roligere på Gaza nå, men at stillheten blir brutt av voldsomme drønn med jevne mellomrom.

22:30: I en samtale med Storbritannias statsminister David Cameron sa Benjamin Netanyahu at «ikke noe land vil la sine innbyggere leve med en konstant trussel fra raketter. Israels statsministers talsmann Ofir Gendelman melder dette på Twitter.

22:15: Statsministerens kontor har avvist rapporter fra media om at et regjeringsmedlem fra den israelske regjeringen er sendt til Kairo for å ta del i fredssamtaler. Det skriver den israelske nettavisen Haaretz.

22:06: Egypts president Mohamed Mursi sier lørdag kveld at han har sett tegn til at en fredsavtale mellom Israel og palestinerne på Gazastripen kan bli nådd snart. Det var imidlertid ikke noen garantier, uttalte Mursi ifølge Reuters.

21:47: Twittermeldinger indikerer at det er nye droner og raketter over Gaza. «Folk i Gaza står muligens overfor enda en dårlig natt», skriver BBC-korrespondent Paul Danahar på Gazastripen.

21:03: Lederen for Den arabiske liga, Nabil al-Arabi, melder i en uttalelse at en delegasjon fra ligaen skal reise inn i Gaza for å vise solidaritet, enten på søndag eller mandag. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

20:57: Al Jazeera melder at dødstallet på Gazastripen nå er oppe i 45.

19:37: To skal være omkommet etter et israelsk angrep på den sørlige Gazastripen, melder AFP, som siterer nødhjelpspersonell. Tallet på omkomne palestinere i løpet av de siste 72 timene er med det oppe i 42. 393 personer skal være skadd i de israelske angrepene, skriver AFP.

19:26: På Twitter meldes det nå om at flere hundre har møtt opp til antikrigs-demonstrasjoner i Tel Aviv.

18:55: Innenriksminister i Israel, Eli Yishai, uttaler, ifølge den israelske nettavisen Haaretz, at «målet med operasjonen er å sende Gaza tilbake til Middelalderen. Bare da vil Israel ha ro i førti år».

Den arabiske liga i hastemøte om Gaza

Den arabiske liga har lørdag sittet i hastemøte i Kairo i Egypt om situasjonen på Gazastripen.

Foto: MAHMUD KHALED / Afp

18:46: Hamas-minister Ishmail Rodwan sier til Sky News: «Takket være den arabiske våren, står nå alle de arabiske landene skulder til skulder med palestinerne».

18:01: BBCs Rushdi Abu Alouf har lagt ut bilde av en lege ved hovedsykehuset i Gaza som forteller om medisinmangel.

17:58: Den arabiske ligas leder Nabil al-Arabi har lovt sin støtte til palestinerne mot «Israels aggresjon» og støtte til å få en slutt på blokaden av Gaza. Uttalelsen kom etter et møte mellom de arabiske ministerne i Kairo lørdag.

Egyptere demonstrerer utenfor Den arabiske ligas møte

Egyptere demonstrerer utenfor Den arabiske ligas møte i Kairo.

Foto: MAHMUD KHALED / Afp

17:51: Talsmann for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Ofir Gendelman, skriver på Twitter at statsministeren vil snakke med verdensledere lørdag kveld og søndag om Israels rett til å forsvare seg mot Hamas' raketter.

17:07: BBCs midtøsten-korrespondent Pauk Danahar som befinner seg i Gaza skriver på Twitter at «Gaza er på sitt stilleste på flere dager».

16:54: USAs president, Barack Obama, har ifølge nyhetsbyrået Reuters vært i samtaler med Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan. De to skal lørdag ettermiddag ha diskutert hvordan landene kan hjelpe til med å få en slutt på den økende volden mellom Israel og palestinerne på Gazastripen.

Les også: Obama snakker med Netanyahu og Mursi

16:28: Den israelske hæren, IDF, har lagt ut en video (se under) som viser sitt angrep på en av Hamas-ledernes hjem i Gaza. Videoen er hentet fra IDFs YouTube-kanal.

16:15: Den israelske avisen Haaretz skriver at fem raketter over Askelon har blitt stanset av rakettskjoldsystemet Iron Dome.

15.50: New York Times skriver at den amerikanske presidenten Barack Obama selv direkte har uttrykt til Israel at de ikke må gjennomføre en bakkeinvasjon i konfidensielle samtaler med ledere i landet. USA skal være redd for at en slik invasjon bare vil skade regionen og oppmuntre Hamas, skriver avisa.

15.38: Israelsk radio melder at det ble hørt eksplosjoner i Tel Aviv, men at raketten som kom mot byen skal være stoppet av rakettskjoldsystemet Iron Dome.

15.36: Flysirenene i Tel Aviv er utløst igjen, melder Reuters.

Røykskyer fra rakett over den nordlige Gazastripen

Røykskyer siver fra en rakett fyrt av fra den nordlige Gazastripen. Ifølge Reuters skal den ha blitt stanset midtveis av Israels rakettskjoldsystem.

Foto: STRINGER / Reuters

13.47: Kongen av Jordan, Abdullah, har bestemt at landet skal sende humanitær hjelp til Gaza:
– Vi skal gi all den medisinske hjelpen som er nødvendig til barna hos vårt broderfolk palestinerne, sa kong Abdullah og understreket at palestinerne er i en svært vanskelig situasjon på grunn av den israelske aggresjonen skriver BBC.

13.45: Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at Israel har informert Norge om at de forbereder en bakkeinvasjon av Gaza:
– Israel sier til Norge at det gjøres forberedelser til en bakkeoperasjon. Det kan bety at den blir gjennomført, eller det kan bety at de vil gi inntrykk av det, forteller Eide til NRK.

13.40: Medier melder at israelsk bruk av tåregass mot palestinske demonstranter på Vestbredden.

12.50: Israel plasserer artillerikanoner ved grensen til Gaza, kan journalister fra israelske Ynet fortelle. Våpnene er ventet å kunne bli brukt i en eventuell bakkeinvasjon.

12.45: Tre personer ble lettere skadd av rakkettene som landet i Ashdod sør i Israel, skriver Haaretz. Det israelske forsvaret bekrefter at rakettene nylig traff den sørlige byen Ashdod. Ifølge dem traff fire raketter: én i et hus, én i en bil, én like ved en barnehage og én i et åpent område.

12.38: Israel skal ha informert utenlandske diplomater om at de planlegger å utvide operasjonen mot Gazastripen betydelig, skriver israelske Ynet.

12.26: Israelske luftstyrker har gjennomført nesten 200 luftangrep mot Gaza så langt lørdag, opplyser talspersoner til BBC.

12.24: Et stort antall raketter er nylig skutt fra Gaza mot byen Ashdod sør i Israel. Israelske medier får inn meldinger om at det har skjedd eksplosjoner i byen. Avisa Haaretz skriver at bygninger er skadd.

12.15: Egypt skal nå jobbe hardt for å få til en våpenhvile mellom Israel og Gaza. ifølge kilder tett samtalene på som Haaretz har snakket med.

11.53: Hærsjefen i Israel har nå bedt luftforsvaret om å intensivisere angrepene fra luften mot Gaza. Det uttalte hærsjef Benny Gatz etter et møte i militærhovedkvarteret til IDF, melder den israelske avisen Haaretz.

11.22: Det kommer nå ubekreftede meldinger om at Israel har begynt å skyte inn på Gazastripen fra nord med tanks og artilleri, melder blant annet BBC. På Twitter er det flere brukere som sier de oppholder seg inne på Gazastripen som melder om det samme, men ingen offisielle kilder har så langt bekreftet meldingene.

Tunisias utenriksminister Rafik Abdessalem i Gaza

Tunisias utenriksminister Rafik Abdessalem besøker ruinene etter regjeringshovedkvarteret til Hamas i Gaza.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

11.05: Den tunisiske utenriksministeren Rafik Abdesslem kaller Israels handlinger uakseptable og i strid med folkeretten under sitt besøk til Gaza:
– Israel må forstå at mye har endret seg, og at den Arabiske elven har mye rennende vann, sa ministeren. Han understreket også at Israel ikke lenger er frie til å gjøre hva de vil, melder nyhetsbyrået Reuters.

10.35: Høytstående personer i det israelske militæret sier til den britiske avisa The Times at de regner med en bakkeinvasjon denne helga. Ifølge avisas kilder står nå flere tusen israelske soldater på aller høyeste beredskap, og skal kunne rykke inn på den smale landstripa kontrollert av Hamas på 60 minutters varsel.

10.11: Ifølge BBC ble rundt 30 personer skadet i et av angrepene i natt mot Gaza som var rettet mot hjemmet til en Hamas-leder midt i flyktningleiren Jabaliya. BBC-journalisten Jon Donninson som er inne i Gaza beskriver leiren som et av de mest tett befolkede stede på kloden, og at de aller fleste som bor der er barn.

09.50: Nye utplasseringer av utstyr til det israelske rakettskjoldet Iron Dome har blitt gjort i området rundt storbyen Tel Aviv, ifølge Israles forsvar IDF.

09.34: Tre israelske soldater ble skadd i et rakettangrep mot Eshkol-regionen i det sørlige Israel bekrefter militæret i landet. Ifølge militære talsmenn ble soldatene bare lettere skadet siden de var inne i en bygning da raketten landet.

09.18: NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen kan fortelle at det har vært en tøff natt med mange angrep, og at mange nå frykter en bakkeinvasjon.

Han kan også melde at det over Gaza kan høres en konstant dur fra israelske dronefly:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

ca. 09.00: Tunisias utenriksminister ankommer Gaza for å avlegge et offisielt besøk hos Hamas, og vise sin støtte.

05:00: Israel bomber hovedkvarteret til Hamas-regjeringen på Gaza.

Se og hør de dramatiske eksplosjonene midt inne i Gaza by natt til lørdag 17. november 2012.

VIDEO: Se eksplosjonene i natt, restene av Hamas-hovedkvarteret og nye eksplosjoner i morgentimene lørdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt