Føler seg sviktet etter bortføring

Tidligere medarbeider i Flyktninghjelpen, Astrid Sehl, føler at arbeidsgiveren hennes sviktet etter at hun og tre andre hjelpearbeider ble kidnappet i Kenya. I dag vitnet hun i Oslo tingrett.

Steven Dennis og Astrid Sehl

Steven Dennis og Astrid Sehl etter at de var satt fri. I dag vitnet hun i saken han har anlagt mot Flyktninghjelpen.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Tre år etter bortføringen er sikkerheten for hjelpearbeidere tema når Flyktninghjelpen må møte i Oslo tingrett.

– Jeg syns det er bra at denne saken får oppmerksomhet nå slik at det blir skjerpet bevissthet rundt sikkerheten for hjelpearbeidere. Jeg håper dette fører til bedre oppfølging av ansatte som utsettes for risikofylte hendelser, sier Astrid Sehl til NRK.

Kanadiske Steven Dennis har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver for uaktsomhet og krever erstatning i millionklassen etter han og tre andre hjelpearbeidere, blant dem Astrid Sehl, ble kidnappet under et dramatisk angrep i flyktningleiren Dabaab i 2012.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

NRKs korrespondent møtte Astrid Sehl i Kenya

Se intervjuet Astrid Sehl ga etter at hun var blitt satt fri i 2012.

Sier sikkerhetsprosedyrer ikke ble fulgt

Bladet Bistandsaktuelt fulgte rettssaken da Astrid Sehl vitnet. Der fortalte hun at hun ble ganske sjokkert etter hvert som hun ble klar over hvor mange sikkerhetsprosedyrer som var brutt.

– Jeg visste ikke at sikkerhetsopplegget ikke var på plass, sa hun og la til at hun ikke ville vært med om hun hadde visst det.

Sehl sa også at hun selv måtte ta initiativ for å bidra til den interne rapporten om kidnappingen. Og at hun fremdeles ikke har fått se alt som er skrevet om saken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke kan få se rapportene om min egen hendelse. Jeg skjønner ikke hvorfor, sa hun i retten.

Ble bedt om å reise hjem

Sehl fortalte videre at hun noen måneder senere fikk beskjed om at kontrakten hennes i Kenya var avsluttet med et to måneders oppsigelsesvarsel.

– Jeg måtte selv informere dem om at jeg hadde en tre måneders oppsigelse, sa hun.

Både i retten og til NRK sier hun at hun er opptatt av at Flyktninghjelpen skal ta lærdom av det som har skjedd.

Hun føler at hun ikke ble hørt i organisasjonen og at hun ble stemplet som en bråkmaker.

Etter hvert valgte hun å søke seg vekk fra organisasjonen.

– Ber ansatte om å melde fra

Assisterende generalsekretær i Flyktninghjelpen, Geir Olav Lisle, sier til Bistandsaktuelt at han ikke kjenner seg igjen i Sehls beskrivelser.

– Vi har en rekke måter som ansatte kan si fra til ledelsen dersom de opplever at det er forhold i organisasjonen som ikke er gode nok, sier han.

Lisle har tidligere sagt til NTB at Flyktninghjelpen forbedret sikkerheten på en rekke områder etter hendelsen.

Se Urix om denne saken:

De setter livet på spill for å hjelpe andre, og jobben til hjelpearbeidere blir farligere og farligere. Men hva slags hjelp får de selv? 
Programleder er Hege Moe Eriksen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt