NRK Meny
Normal

Føler seg som «søppel» etter gjengvoldtekt

16-åringens som ble voldtatt av minst 30 menn i Rio de Janeiro, sier at det som sårer henne mest er de som mener hun har skylden for det hun ble utsatt for.

16-åring utsatt for gjengvoldtekt

Det brasilianske mediehuset Globo har truffet og intervjuet 16-åringen som ble voldtatt av et trettitalls menn.

Foto: Mrcia Foletto / Agncia O Globo. / Zuma Press

Demonstrant med kvinnesymbol

Demonstrant med kvinnemerkene. De påmalte kvinnemerkene er blitt et symbol på kampen mot voldtekt i Brasil etter at gjengvoldtekten ble kjent.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

– Ved første øyekast kan det virke som om det ikke har gått opp for henne hva hun har gjennomlevd, skriver Globos Gustavo Goulart.

Han har vært hjemme hos 16-åringen som forrige lørdag ble voldtatt av minst 30 menn i et fattigområde i Rio de Janeiro.

Flere av voldtektsmennene har lagt ut videoer av voldtekten på sosiale medier, noe som har ført til sterke reaksjoner i Brasil.

I Rio de Janeiro var det fredag demonstrasjoner etter gjengvoldtekten av en 16-åring.

Se video fra fredagens demonstrasjon i Rio de Janeiro.

Fått støtte fra mange

– Jeg føler meg som søppel. Til tross for all støtten jeg har fått, føler jeg at når folk ser på meg så ser de søppel. Stigmaet er det som sårer meg mest, sier hun.

16-åringen forteller at hun har sett på Facebook at folk sier at det som skjedde var hennes skyld fordi «hun brukte en kort kjole og at hun selv ville gå dit».

Nå er hun opptatt av at folk skal vite at det aldri er kvinnens skyld på samme måte som man ikke kan gi et ransoffer skylden for å bli ranet.

Samtidig har hun opplevd å få støtte fra folk over hele Brasil via sosiale medier. En kvinne hun aldri har møtt sendte henne et dikt i solidaritet.

– Jeg vil gjerne takke disse menneskene fordi det hadde jeg ikke ventet. Jeg trodde jeg ville bli fordømt. Jeg trodde jeg ville bli steinet. Det fleste av kvinnene sier at de støtter meg, sier hun til Globo-journalisten med et lite smil.

Pressekonferanse i Brasil

Politisjefen i Rio de Janeiro, Fernando Veloso (sittende i midten) kunne ikke garantere 16-åringens sikkerhet da han møtte pressen fredag.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Kan fortsatt være i fare

16-åringen kom hjem dagen etter voldtektene – iført herreklær – etter at en venn hadde hjulpet henne ut av slummen. Hun bestemte seg for ikke å anmelde voldtektene, men holde lidelsen for seg selv.

Hadde det ikke vært for at noen av gjerningsmennene la ut video på sosiale medier, ville saken ikke vært kjent.

Hun har vært i flere avhør hos politiet, men tør ellers ikke forlate hjemmet i frykt for at noen av voldtektsmennene skal drepe henne.

Nå planlegger familien å flytte fra Rio de Janeiro og bosette seg i en annen by, langt bort fra farene.

Håpet er at hun ikke ved å gå rundt i omgivelsene der hun ble voldtatt, hver dag vil bli minnet på det et trettitalls menn gjorde med henne.

Politiet kan heller ikke garantere hennes sikkerhet. På en pressekonferanse fikk politisjefen i Rio, Fernando Veloso, spørsmål om livet hennes var i fare etter at hun hadde anmeldt saken.

– Det ville vært et subjektivt svar. Hvem er ikke i fare i Rio de Janeiro?, var svaret fra politisjefen, skriver AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt