Normal

Fogh Rasmussen: – Konflikten med Russland vil vare i mange år

ARENDAL/OSLO (NRK): Avtroppende generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, sier til NRK at han tror konflikten med Russland kan vare i mange år fremover.

Anders Fogh Rasmussen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen møtte pressen i Arendal torsdag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Porosjenko og Anders Fogh Rasmussen

Krisen i Ukraina har tatt mye av Anders Fogh Rasmussens tid det siste halvåret. Her møter han Ukrainas president Porosjenko i Kiev 7. august i år.

Foto: PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MYKOLA LAZARENKO / AFP

– Jeg tror dessverre vi må si at Russlands langsiktige mål er å destabilisere Ukraina og holde liv i fastfrosne konflikter i Russlands nære områder. Dette handler derfor om mer enn Ukraina. Det handler om Transdnjestr i Moldova og det handler om Abkhasia og Sør-Ossetia i Georgia, sier Fogh Rasmussen til NRK.

Den danske generalsekretæren sier at han tror at Russlands mål er å etablere en sone av russisk innflytelse i det gamle sovjetområdet. Derfor tror han at konflikten vil komme til å vare i mange år.

– Russlands mål er å hindre nabolandene å søke tilnærmelse til NATO og EU. Det er i virkeligheten det det dreier seg om. Derfor er min frykt at dette er noe som går videre enn Ukraina og kan komme til å vare i mange år, sier han til NRK.

På besøk i Norge

Anders Fogh Rasmussen er i Arendal i forbindelse med den pågående Arendalsuka.

Der har dansken blant annet møter med den sikkerhetspolitiske toppledelsen i Norge, med statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det er situasjonen i det østlige Ukraina som står øverst på dagsordenen og Fogh Rasmussen sier at NATO har klare tegn på at situasjonen kan forverre seg ytterligere

– Russland er aktive med å destabilisere situasjonen i det østlige Ukraina. Vi har grunn til å tro at Russland forbereder seg på å intervenere ytterligere under dekke av en humanitær situasjon, sier han.

For øyeblikket er det en russisk kolonne med nødhjelp på vei til Øst-Ukraina, men Fogh Rasmussen uttaler seg ikke spesifikt om den.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fogh Rasmussen og Erna Solberg

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen møtte statsminister Erna Solberg og møttes under Arendalsuka i dag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Klare krav til russerne

Vi har suspendert alt praktisk samarbeid med Russland fordi det er klart at Russland har brutt alle de grunnleggende prinsipper for samarbeid med NATO. Derfor kan vi ikke bare ha «business as usual».

Anders Fogh Rasmussen om forholdet til Russland / NRK

NATO-sjefen sier at han ikke har gitt opp håpet om å få til en dialog med Russland for å finne en løsning på krisen i Øst-Ukraina.

Han sier at de har gjort det meget klart overfor Russland hva som skal til for at det skal bli en politisk løsning på konflikten.

– For det første må russerne trekke sine tropper vekk fra grensen til Ukraina. For det andre må Russland stoppe tilførselen av våpen og bevæpnede grupper inn i Ukraina. De må stoppe støtten til separatistene i Ukraina og engasjere seg i en konstruktiv politisk dialog med regjeringen i Kiev, sier Fogh Rasmussen.

Avviser kritikk om ordbruk

Den klarttalende dansken har fått kritikk for å ha vært for skarp i språkbruken overfor Russland.

Overfor NRK avviser han kritikken og sier at tvert imot, det er viktig å være klar og tydelig i samtale med russerne.

– Jeg har bare beskrevet virkeligheten. Russland har jo invadert Ukraina og annektert Krim illegalt. Jeg synes man skal si sannheten slik man ser den.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt