Fogh Rasmussen klarte det igjen

Anders Fogh Rasmussen fortsetter som statsminister i Danmark, og inviterer til bredt samarbeid i Folketinget.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen

Valgresultatet i Danmark skyldes nok ikke minst den posisjon Anders Fogh Rasmussen har klart å opprettholde hos mange av de danske velgerne, skriver Geir Helljesen.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Kommentar: Geir Helljesen
Foto: NRK

Etter først å ha blitt statsminister etter Folketingsvalget i 2001, forsvarte han sin posisjon ved valget i 2005 og så klarte han det på nytt i går.

Han er den første Venstre-leder som har erobret statsministerposten for tredje gang på rad.

Det er også historisk at hans parti, Venstre, for tredje gang på rad har kommet ut av et valg som Danmarks største parti. Venstre fikk en klar tilbakegang og mistet 6 mandater i Folketinget, men regjeringsmakten ble beholdt.

Det skyldes nok tross alt ikke minst den posisjon Anders Fogh Rasmussen har klart å opprettholde hos mange av de danske velgerne.

Fortsetter samarbeidet

Nå kan Venstre og Anders Fogh Rasmussen regjere videre sammen med Det Konservative Folkeparti, som endte med like mange mandater som etter forrige valg. De to partiene sikrer seg flertall i Folketinget med støtte fra Dansk Folkeparti og ett av Folketingsmedlemmene som ble valgt fra Færøyene.

Til sammen ga dette 90 mandater, akkurat nok til å sikre et flertall i Folketinget. Dette betyr også at regjeringen ikke behøver å styre på nykommerpartiet Ny Alliances nåde.

Det betyr igjen at Fogh Rasmussen i dag bare behøvde å orientere Dronningen om valgutfallet, og at det ikke er nødvendig med en omfattende forhandlingsrunde med andre partier.

Det Konservative Folkeparti kan være svært fornøyd med sitt resultat,+ 0.1% fra forrige valg. Partiet har altså ikke lidd noen påtagelig slitasje på grunn av regjeringssamarbeidet.

Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti har grunn til å være enda mer tilfreds. Partiet gjorde det svært godt, økte sin oppslutning og gikk fram med ett mandat.

Fogh Rasmussen har allerede gjort det klart at det ikke er aktuelt å ta Dansk Folkeparti inn i regjeringen. Pia Kjærsgaaard har på sin side uttalt at hun ikke vil utelukke at partiet vil kreve regjeringsplass i løpet av den nye Folketingsparioden.

Etter valgseiren kan regjeringen i utgangspunktet styre fram til 2011. Dansk Folkeparti klarte også å beholde posisjonen som det tredje største partiet i Folketinget.

Klarte ikke målet

For Sosialdemokratene var gårsdagens valgresultat det dårligste på hundre år.

Helle Thorning Schmidt overtok partiledelsen etter det dårlige valgresultatet i 2005. Hun ga da uttrykk for at hun kunne beseire Fogh Rasmussen. Det klarte hun ikke i denne omgang.

I 2005 trakk partileder Mogens Lykketoft seg. Helle Thorning-Schmidt vil ikke trekke seg etter dette valgnederlaget. Nå sier hun at selv om hun ikke klarte å slå Fogh Rasmussen kan hun gjøre det i neste omgang.

Det er ingen trøst for Sosialdemokratene at SF gjorde et så godt valg. SF er det aprtiet som har vunnet mest. Partiet har mer doblet sin oppslutning og økte mandattatllet fra 11 til 23.

SF har hatt en tydelig linje når det gjelder motstand mot Irakkrigen, kamp mot skattelettelser og kritikk av regjeringens innvandringspolitikk og velferdspolitikk.

Ikke på vippen

Nykommeren, Ny Alliance, kom altså ikke i den vippeposisjonen partiet ønsket seg. Partiet kom så vidt over sperregrensen på 2% og fikk 5 mandater.

Det kan ha sammenheng med at partiet ventet unødvendig lenge med å erklære sin støtte til Fogh Rasmussen, i tillegg til at det under valgkampen kom fram personlig kritikk mot partiets ledelse.

Ny Alliancs kom til etter at partileder Naser Khader gikk ut av Radikale Venstre, et parti som ved dette valget fikk en tydelig tilbakegang. Radikale Venstre har vært samarbeidsparti med Sosialdemokratene.

Det minste av partiene i Folketinget, Enhedslisten, klarte sperregrensen med et nødsskrik og kom inn med fire mandater.

Kristendemokratene klarte heller ikke denne gangen å komme over sperregrensen.

Valgdeltagelsen var meget høy, 86.5%. Det er imponerende, ikke minst når vi sammeligner med oppslutningen om de senere stortingsvalg i Norge.

Venstre har tapt i oppslutning, men Anders Fogh Rasmussen og hans regjering har igjen gått seirende ut av et Folketingsvalg. Nå sier Fogh Rasmussen at han vil legge opp til et bredt samarbeid i Folketinget.

Valgresultatet

Venstre

23,6%

-2,7

46 mandater

-6

Kons.

10,4%

+0,1

18 mandater

som sist

Dansk Fp.

13,8%

+0,5

25 mandater

+1

Ny All.

2,8%

ny

5 mandater

ny

Sos.dem.

25,5%

-0,3

45 mandater

-2

Rad.V

5,1%

-4,1

9 mandater

-8

SF

13,0%

+7,0

23 mandater

+12

Enh.l.

2,2%

-1,2

4 mandater

-2

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt