NRK Meny
Normal

Palestinerne fnyser av Kerrys fredsinitiativ

USAs utenriksminister mener økonomisk utvikling for palestinerne er veien til fred med Israel. Palestinerne er uenige, og krever politiske tilbud før fredssamtaler kan bli aktuelt.

John Kerry og Mahmoud Abbas

Utenriksminister John Kerry møtte Palestinas president Mahmoud Abbas denne uka.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

Utenriksminister John Kerry virket svært optimistisk etter sitt besøk til Midtøsten denne uka, som blant annet innebar møter med Palestinas president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi ble enige om å sette i verk nye tiltak, veldig spesifikke tiltak, for å fremme økonomisk utvikling og for å fjerne flaskehalser og hindringer for næringslivet på Vestbredden, uttalte Kerry, som kalte samtalene «svært konstruktive».

Skytteldiplomati

John Kerry

John Kerry bedriver skytteldiplomati for å få fredssamtalene i gang i Midtøsten igjen.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

Som flere amerikanske presidenter før ham prøver Barack Obama å bruke friheten han har fra et gjenvalg i sin andre presidentperiode til å forsøke å få til en varig fred i Midtøsten.

Utenriksminister Kerry har de siste to ukene drevet skytteldiplomati i regionen i håp om å få i gang fredssamtaler mellom Israel og Palestina som ikke har funnet sted på fire år. Og økonomisk utvikling er et viktig redskap, mener han.

– Vi forsøker å skape et grunnlag for fred, slik at vi kan få gjenopptatt forhandlingene mellom partene på en tydelig, presis og forutbestemt måte, sa Kerry i det han forlot Israel.

Palestinerne: – Ikke snakk om samtaler

Men palestinerne er lite imponerte over Kerrys tilnærming til situasjonen. Økonomiske incentiver er ikke nok til å få dem tilbake til forhandlingsbordet.

– Situasjonen er helt klar: Palestinerne har uttalt at nye forhandlinger må være basert på en tydelig agenda som inkluderer fastsettelse av Palestinas grenser og løslatelse av fanger, sier en høyt plassert palestinsk kilde til den israelske avisen Ha'aretz.

– Så lenge Israel ikke går med på dette er det ikke snakk om samtaler som kan føre fram til en slutt på konflikten, sier kilden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Demonstrasjon mot Israel

Palestinerne krever å få frigitt en rekke fanger fra israelske fengsler dersom fredssamtaler skal komme på tale. Under Kerrys besøk demonstrerte mange til støtte for fangen Samer Issawi, som sultestreiker i et israelsk fengsel.

Foto: HAZEM BADER / Afp

Netanyahu: – Fast bestemt på fred

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener økonomiske tiltak kan ha en positiv effekt på mulighetene for å skape fred mellom partene. Men også israelerne krever mer substans før fredssamtaler kan gjenopptas.

Sikkerhet og anerkjennelse som en jødisk stat er de viktigste punktene for den israelske regjeringen.

– Jeg er fast bestemt på ikke bare å gjenoppta fredsprosessen med palestinerne, men å gjøre et seriøst forsøk på å få en slutt på denne konflikten én gang for alle, sa Netanyahu før et møte med Kerry.

– Dette er et viktig tiltak og vi ser fram til å jobbe med dette tiltaket sammen med deg, sa den israelske statsministeren med henvisning til Kerry.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt