NRK Meny
Normal

FNs spesialutsending tror på løsning i Syria

Staffan de Mistura sier Russlands inntreden ved forhandlingsbordet har endret situasjonen og gir håp om løsning på Syria-konflikten.

Brende og Mistura

NORGESBESØK: Utenriksminister Børge Brende (H) møter Staffan de Mistura, FNs spesialutsending for Syria i regjeringens representasjonsbolig mandag morgen.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Mistura besøkte Oslo i formiddag hvor han hadde møte med utenriksminister Børge Brende.

– Du har den viktigste og vanskeligste jobben i verden om dagen, sa Brende under en felles pressekonferanse i Regjeringens representasjonsbolig.

Behov for dialog

Mistura mener løsningen på Syria-konflikten kan være innen rekkevidde, selv om situasjonen akkurat nå er svært delikat.

– Vi opplever en stor flyktningstrøm til Europa, IS er på fremmarsj og Russland har engasjert seg militært i Syria.

– Dette skapte et øyeblikkelig behov for dialog, noe som resulterte i Syria-møtene i Wien. Det har vært konstruktivt og gitt oss den nødvendige fremdriften, sier Mistura.

Han vektla at det nå er viktig å holde fremdriften i gang, til tross for knuten på tråden som oppstod da Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i forrige uke.

– Vi må komme oss forbi denne tragiske hendelsen og se på det mye større bildet. Vi må starte en politisk dialog innad i Syria, og den må følges av en internasjonalt støttet våpenhvile, sier Mistura som håper å ha kommet så langt over nyttår.

– Januar 2016 er et ambisiøst mål, men vi må fortsette å presse for å få det til. Da vil vi også kunne se fremgang i kampen mot IS.

TOPSHOTS-MACEDONIA-GREECE-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

En mann tviholder på en gutt på et av mange tog fylt med syriske flyktninger på vei fra Hellas til Serbia. Bildet er tatt tidligere i november i nærheten av byen Gevgelija i Makedonia.

Foto: ROBERT ATANASOVSKI / Afp

– Mye har endret seg

På spørsmål fra NRK om hvorfor Mistura tror han vil få til det hans forgjengere Lakhdar Brahimi og Kofi Annan ikke lyktes med, svarte han:

– Ville du for en måned siden ha forestilt deg at Russland og USA ville sitte ved samme bord, på samme side, og diskutert en løsning for Syria? Det er det som har endret seg, sier Mistura.

– Vi må være svært forsiktige optimister, fordi Syria-konflikten har skuffet oss så mange ganger. Men ærlig talt mener jeg nå at det i det aller minste er grunner til å være svært proaktive for å holde fremdriften oppe, understreker spesialutsendingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt