FNs sikkerhetsråd ber om strakstiltak for å stanse volden i Myanmar

FNs sikkerhetsråd har i et ekstraordinært møte onsdag kveld uttrykt alvorlig bekymring for situasjonen for den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar.

Flyktninger fra Rohingya-minorieten i en flyktningleir i Bangladesh

Flyktninger fra Rohingya-minorieten i en flyktningleir i Bangladesh

Foto: DANISH SIDDIQUI / Reuters


FNs sikkerhetsråd ber om at det umiddelbart tas grep for å stanse volden som har drevet flere hundre tusen rohingya-muslimer på flukt fra Myanmar. Sikkerhetsrådet var samlet til hastemøte i New York onsdag kveld. Det var Sverige og Storbritannia som hadde bedt om møtet for å diskutere konflikten i delstaten Rakhine.

Kina og Russland var på forhånd ventet å motsette seg et forsøk på å få Sikkerhetsrådet til å enes om en kraftig reaksjon mot Myanmar og Aung San Suu Kyis regjering.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi leder regjeringen i Myanmar

Foto: Aung Shine Oo / AP

I en uttalelse etter møtet ber rådet om umiddelbare tiltak for å få slutt på volden i området. Sikkerhetsrådet mener Myanmar har gjort seg skyldig i overdreven maktbruk under militæroperasjonen som pågår i Rakhine.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

Ifølge FN har nesten 380.000 mennesker flyktet over grensa til Bangladesh etter at myanmarske styrker iverksatte en større militæraksjon i området 25. august. Offensiven ble utløst etter at opprørere fra rohingya-minoriteten gikk til angrep på politistillinger i

FNs generalsekretær António Guterres ber Myanmar stanse militære angrep på rohingyaene. Han mener den muslimske minoriteten utsettes for etnisk rensing.

– Jeg ber myndighetene i Myanmar stanse militære aktiviteter og voldshandlinger, sa Guterres på en pressekonferanse i New York onsdag.

Han beskriver rapporter om sikkerhetsstyrker som angriper sivile i delstaten Rakhine, som fullstendig uakseptable.

FNs generalsekretær Antonio Guterres

FNs generalsekretær Antonio Guterres

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Les også: "Sannsynligvis det mest venneløse folket i verden"

Les også: Sikkerhetsstyrker anklages for bestialske drap og massevoldtekter

På spørsmål om hvorvidt han er enig i at rohingya-folket utsettes for etnisk rensing, svarer generalsekretæren:

– Når en tredel av rohingya-befolkningen har vært nødt til å flykte fra landet, kan du finne et bedre uttrykk for å beskrive det?

Les også: Raftostiftinga refsar sin viktigaste prisvinnar

Masseflukt til Bangladesh

Nesten 380.000 rohingyaer har de tre siste ukene flyktet over grensen til Bangladesh, ifølge FN. Masseflukten skjer under en militæroperasjon som ble iverksatt etter at en militant rohingya-gruppe angrep flere politiposter 25. august.

Sikkerhetsrådet holder onsdag kveld et ekstraordinært møte om situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt