Hopp til innhold

FNs nye sjef frykter for verdensfreden

NEW YORK (NRK): FNs påtroppende leder, António Guterres savner større innsats for fred og vil ha Norge med på laget. – Det er en usikker tid, sier han til NRK.

FNs påtroppende generalsekretær Antonio Guterres

António Guterres overtar som FNs generalsekretær 1. januar 2017.

Foto: Anders Tvegård / NRK

– Vi lever i en uforutsigbar verden med mye konflikt og brudd på folkeretten. Mange går fri etter å ha brutt menneskerettighetene. Det er en usikker tid, sier portugiseren Guterres.

NRK møter 67-åringen på hans overgangskontor ett kvartal fra FNs hovedkvarter i New York. António Guterres har holdt en lav profil siden han ble utpekt for tre uker siden, men legger ikke skjul på hva som blir hans største utfordring.

– Mine forberedelser til jobben handler om å sette FN i stand til å hindre konflikter på kortere tid enn hva vi har sett til nå. Vi må samle kreftene som kan hjelpe med å bygge bro over mistillit og dempe konfrontasjoner.

Utenriksminister Børge Brende er i New York for å møte FNs påtroppende generalsekretær Antonio Guterres.

VIDEO: FNs påtroppende generalsekretær Antoni Guterres møtte NRK i New York.

Fredsdiplomati

Stillingen som FNs generalsekretær omtales som verdens vanskeligste jobb. Den kommende sjefen mener Norge har erfaring han vil dra nytte av.

– Hvordan kommer FN til å endre seg under din ledelse?

– Vi må bli mer effektive i fredsdiplomatiet. Det er gjort store framskritt for å nå FNs bærekraftsmål og det er store framskritt i kampen mot klimaendringer, men det er en dramatisk mangel på kapasitet for å hindre konflikter. Dette må være den viktigste oppgaven til FNs generalsekretær, sier António Guterres til NRK.

Colombia er et eksempel der FN allerede er koblet på med observatører som overvåker deler av fredsprosessen.

Antonio Guterres og Juan Manuel Santos

Nobelprisvinner Santos vil ha hjelp fra FN i fredsprosessen.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Forsoningsarbeid

Norge har spilt en viktig rolle i forsoningsarbeid og kommer fortsatt til å være en sentral aktør, men det er vanskelig å fremme fred om en står alene, mener FNs kommende sjef.

Guterres blir FNs niende generalsekretær når han ved nyttår overtar for Ban Ki-moon, som har hatt to femårsperioder.

67-åringen var Portugal statsminister fra 1995 til 2002, og var inntil i fjor FNs frittalende og uredde høykommissær for flyktninger.

I forberedelsene til jobben tok han imot utenriksminister Børge Brende og representanter fra de sju andre landene i «FN70-initiativet» (Colombia, Etiopia, Ghana, Indonesia, Jordan, Mexico og New Zealand). De har det siste året utarbeidet fem konkrete anbefalinger for hva FNs nye leder bør være opptatt av.

– Vær vår toppdiplomat, sjefaktivist og stemmen til verdens flyktninger, er noen av rådene.

Utenriksminister Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende tror FNs nye generalsekretær blir en sterk leder.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Sterk generalsekretær

Brende, som er ett døgn i New York, tror Guterres blir en sterk generalsekretær som tar grep. Norge, og mange andre medlemsland, ønsket seg i utgangspunktet en kvinne.

– Guterres ønsker å styrke kvinneandelen i FN og vil sette likestilling på toppen agendaen. Han har også en moralsk røst, og sterk vilje, til å gå inn i vanskelige konflikter som Syria, Jemen og Sør-Sudan, sier Brende etter et eget møte med Guterres.

António Guterres har invitert FN70-gruppa til en ny samling på nyåret. Da i sitt nye kontor i FN-bygningens 38. etasje.

SISTE NYTT

Siste nytt