NRK Meny
Normal

FNs miljøsjef: – At Trump dropper Parisavtalen er ikke så ille som folk tror

Donald Trump har blitt møtt med massiv kritikk verden over etter at han bekreftet at han trekker USA ut av Parisavtalen. Erik Solheim er mer optimistisk.

Trump Climate Climate Protesters

«VÅKN OPP»: Demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus for å protestere mot Trumps avgjørelse.

Foto: Susan Walsh / AP

– Vi kan tenke oss en situasjon hvor USA kan levere det de lovet å gjøre i Paris, selv om de ikke formelt er med i avtalen, sier Erik Solheim, leder for FNs miljøprogram.

President Donald Trumps avgjørelse om trekke USA ut av den internasjonale klimaavtalen har blitt møtt med massive kritikk verden over. Men FNs miljøsjef tar det hele mer med ro. Han fester sin lit til det private næringslivet.

– Alle de store, ikoniske selskapene i moderne amerikansk kapitalisme, som Apple, Google og Tesla, har tatt klimabudskapet på alvor. Det skjer masse i privat sektor og det er ikke avhengig av Det hvite hus, sier Solheim.

Solheim peker på at det i dag er mange flere arbeidsplasser innen solenergi enn kullkraft i USA.

– Du skal lete veldig lenger for å finne en amerikansk investor som tror at fremtiden ligger i kullindustrien i Kentucky, og ikke solindustrien i California.

– Lettere å jobbe med Kina

Krf-leder Knut Arild Hareide er ikke like optimistisk. At USA fraskriver seg ansvar for det globale klimasamarbeidet, kan ha en negative smitteeffekt, frykter han.

– Jeg satt selv i klimaforhandlinger i 2004 og 2005. Vi opplevde at fordi rike land ikke ville stille opp, sa fattige land «hvorfor skal vi gjøre vår jobb, når de som har vært med på å skape dette problemet, ikke vil stille opp».

France Climate

KRITIKK: Rådhuset i Paris lyste opp i grønt torsdag kveld for å markere støtte til Parisavtalen.

Foto: Nadine Achoui-Lesage / AP

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenrikskomite, er også bekymret for at det blir vanskeligere å få andre land til å ta ubehagelige klimavalg når USA sjekker ut.

Hun venter at EU, Kina og India nå vil ta på seg lederrollen.

Er det lettere å samarbeide med Kina enn USA?

– På klima, ja, sier Huitfeldt.

– USAs lederskap er borte

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) mener Norge også må bidra.

– Det å stå skulder til skulder med EU i global klimapolitikk blir nå viktig. USAs lederskap er borte. Kina vil ikke spille den rollen Barack Obamas USA gjorde. EU kan spille den rollen.

Trump Climate

SKROTER PARISAVTALEN: I en pressekonferanse på torsdag bekreftet Trump det som lenge har vært ventet: at USA trekker seg fra Parisavtalen.

Foto: Andrew Harnik / AP

Erik Solheim skjønner at mange er bekymret. Men han tror holdningene i flere land som tidligere har vært skeptiske til klimatiltak, har endret seg.

– For noen år siden var det en alminnelig oppfatning i India at en måtte velge mellom å ta klima og miljø på alvor, og få til økonomisk utvikling og bekjempe fattigdom. Da valgte de fleste indere å bekjempe fattigdom. Men debatten har snudd. Statsminister Narendra Modi er en global drivkraft for solenergi. Hvorfor det? Fordi da gjør han noe bra for miljøet, for arbeidsplasser og industri, og han bidrar til å elektrifisere landsbygda.

Han oppsummerer det slik:

– Kina og India driver ikke med klimatiltak for oss i Europa. De gjør det for seg selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt