Hopp til innhold

FN: Krigen i Syria lokker utenlandske krigere

Krigen i Syria er i stadig større grad en konflikt som splitter landets ulike folkegrupper. Samtidig tiltrekker den seg utenlandske krigere fra Iran, Libanon og andre land, ifølge FN.

Syriske opprørssoldater i Aleppo

Kampene raser fortsatt i Syrias største by Aleppo, og mange utenlandske soldater har kommet til byen for å kjempe.

Foto: Hussein Malla / Ap

De utenlandske krigerne deltar på begge sider av konflikten, fastslår FN-eksperter i en ny rapport. Mens sunnimuslimer både fra Syria og utlandet støtter opprørerne, tar sjiamuslimer fra blant annet Iran og Libanon siden til regimet i Damaskus, som domineres av alawittene, en sjiamuslimsk sekt.

– Idet kamper mellom regjeringsstyrker og væpnede motstandere av regjeringen snart har vart i to år, har konfliktens natur blitt åpent sekterisk, sier FNs menneskerettsgranskere. Gruppen ledes av den brasilianske eksperten Paulo Pinheiro.

Ifølge FN er det utenlandske krigere fra 29 land som deltar i kampene i Syria. Etter det NRK kjenner til skal i underkant av 20 nordmenn reist til Syria for å delta i kampene på opprørernes side. Hvor mange som er i landet akkurat nå er ukjent.

– De kommer fra hele Europa og Amerika, i tillegg til nabolandene, sier Karen AbuZayd, som har jobbet med rapporten. Der det også kommer frem at medlemmer av libanesiske Hizbollah også har vært inne i Syria. Noe de tidligere har benektet.

I FN-rapporten går det fram at regjeringsstyrkene i økende grad bruker luftangrep til å slå ned opprørerne, deriblant granatangrep mot sykehus. Bevis tyder også på at maktbruken er uforholdsmessig kraftig.

Samtidig er begge parters krigføring i økende grad i strid med Genèvekonvensjonene, de internasjonale lovene som blant annet er ment å beskytte sivile i krig og som også regulerer behandlingen av krigsfanger.

SISTE NYTT

Siste nytt