FN: Soldater voldtok kvinner og barn istedenfor lønn

Myndighetene i Sør-Sudan skal ifølge en ny FN-rapport ha bedt soldatene sine gjøre hva de ville og ta det de kunne.

En kvinne sitter der hennes hjem tidligere stod i Sør-Sudan

En kvinne sitter der hennes telt i en FN-leir tidligere stod. Her ble minst 25 mennesker massakrert i januar i år.

Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Afp

FN anklager president Salva Kiir og Sør Sudan for å ha brukt brent jord-taktikk med systematisk bruk av voldtekt, plyndring og drap mot sivile under borgerkrigen i fjor.

– Verdens verste menneskerettssituasjon

Landet har en av verdens verste menneskerettssituasjoner, ifølge FN, da menneskerettsrådet i dag la fram en ny rapport om situasjonen i landet i 2015 der både regjeringssoldater og opprørere anklages for krigsforbrytelser, men at myndighetene står bak de fleste og groveste forbrytelsene.

Blant annet ble regjeringssoldater og regjeringsvennlige militser oppfordret til å voldta sivile kvinner i stedet for å få utbetalt lønn.

– Rapporten avdekker horrible fortellinger om hvordan sivile, deriblant barn og funksjonshemmede, som støttet opposisjonen, ble brent levende, kvalt i konteinere, skutt, hengt eller hogget i biter av regjeringsvennlige styrker, sier FNs menneskerettsråd i en uttalelse.

Myndighetene skal ha oppfordret SPLA-soldatene til å ta det de kom over på sine raid.

– Derfor stjal mange soldater kveg og personlige eiendeler, og de voldtok og bortførte kvinner og barn som en form for belønning, heter det i rapporten.

en soldat ser på buskbrann i Sør-Sudan

FN mener Sør Sudan brukte brent jord-taktikk med systematisk bruk av voldtekt, plyndring og drap mot sivile under borgerkrigen i fjor.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Våpenhvile

Borgerkrigen i Sør-Sudan brøt ut i desember 2013 etter at president Salva Kiir sparket visepresident Riek Machar. De to mobiliserte folkegruppene de tilhører, dinka og nuer, mot hverandre og det brøt ut blodige kamper.

En fredsavtale ble undertegnet i august i fjor, men har blitt hyppig brutt siden.

SISTE NYTT

Siste nytt