NRK Meny
Normal

FN: Omfattende tortur og drap i syriske fengsler

En ny FN-rapport har avdekket at flere tusen fanger i syriske fengsler på begge sider av konflikten har blitt drept. FN-kommisjon mener Assad-regimet bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.

Leter etter Savnede i Syria

Libanesiske Ali Aboudehn satt fengslet i Syria i nesten 5 år. Han forteller at han regelmessig ble slått av vaktene i det beryktede Tadmur-fengselet. Nå leter han etter medfanger som er savnet. Bildet er tatt utenfor FNs hovedkvarter i Libanon.

Foto: Hussein Malla / Ap

FN-rapporten, «Out of sight, out of mind: Deaths in detention in the Syrian Arab Republic», ble publisert mandag. Den bygger på over 600 intervjuer, omfattende dokumentarisk materiale og obduksjoner etter drap på fanger.

FNs menneskerettighetsråd, som har utarbeidet rapporten, hevder å ha avdekket at flere tusen sivile syrere har blitt vilkårlig arrestert, urettmessig fengslet, tatt som gissel eller kidnappet siden konflikten brøt ut i 2011.

Mange skal ha forsvunnet etter å ha blitt arrestert av statlige syriske styrker. I rapporten hevdes det også at titusener til enhver tid er anholdt av syriske myndigheter.

Grusomme detaljer

Rapporten beskriver i detalj hvordan fanger som blir arrestert av syriske myndigheter har blitt slått eller torturert til døde. Andre fanger skal ha dødd som følge av umenneskelige levekår i fengslene, eller fordi de ikke fikk medisinsk behandling.

Paulo Pinheiro

Paulo Sérgio Pinheiro leder kommisjonen som har undersøkt forholdene i Syria.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

Kommisjonens leder, Paulo Pinheiro, mener arrestasjonene og bortføringene har lammet lokalsamfunn over hele landet, og spredd frykt.

Alle innsatte som har overlevd etter å ha sittet i arrestasjon, har blitt utsatt for ufattelige overgrep, sier Pinhero til ReliefWeb, en nettside underlagt FN.

Når anti-Assad grupper, som IS, tar over et område, behandler også de fangene inhumant og utsetter dem for tortur og henrettelser, skriver de i rapporten.

Overgrepene skal ha skjedd ved fengsler og fangeleirer over hele landet.

FN må gripe inn

FNs menneskerettighetsråd mener overgrepene som er avdekket i rapporten må få konsekvenser. De mener drapene og torturen er et ledd i en statlig utryddelsespolitikk.

Vitit Muntarbhorn

– Situasjonen i Syria er kritisk, sier Vitit Muntarbhorn.

Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

– Flere tusen personer sitter fortsatt fengslet, og derfor må hastetiltak fra den syriske regjeringen, væpnede grupper og det internasjonale samfunnet på plass for å hindre flere dødsfall, sier en av forfatterne av rapporten, Vitit Muntarbhorn.

I rapporten beskyldes det syriske regime for å begå forbrytelser mot menneskeheten, og oppfordrer FNs sikkerhetsråd til å vedta sanksjoner mot de ansvarlige. De mener også at det bør innledes en straffesak ved Den Internasjonale Straffedomstolen (ICC) i Haag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt