FN: Nesten en halv million sivile har flyktet fra Mosul

Nesten en halv million sivile har flyktet fra Mosul i Irak siden den irakiske regjeringshæren innledet en offensiv mot byen i oktober i fjor.

Sivile irakere ved Hammam al-Alil

Mange innbyggere fra Mosul har lagt på flukt siden offensiven mot byen startet for et halvt år siden. Sør for Mosul har FN opprettet flere mottakssentre.

Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters

De irakiske styrkene innledet den største militære operasjonen på flere år da de gikk inn i Vest-Mosul for å drive ut terrororganisasjonen IS.

Operasjonen startet 17. oktober og har drevet mer enn 493.000 mennesker på flukt fra byen, opplyser FN.

– Antallet sivile som flykter fra Mosul er svimlende, sier FNs humanitære koordinator for Irak, Lisa Grande. Grande legger til at da kampene startet, fryktet FN at så mange som en million sivile kunne komme til å flykte fra Mosul.

IS tok kontroll over Iraks nest største by i midten av 2014. Irakiske regjeringsstyrker med flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen kjemper mot IS i Vest-Mosul, etter at islamistgruppa ble drevet ut av Øst-Mosul i januar.

Halv million igjen

FNs nødhjelpskontor (OCHA) har anslått at så mange som 500.000 sivile fortsatt befinner seg i IS-kontrollerte deler av Vest-Mosul, 400.000 av dem i den tettbefolkede gamlebyen. Rundt to tredeler av de fordrevne har flyktet fra hjemme sine i Mosul i løpet av de to siste månedene.

– Kampen i Vest-Mosul er veldig forskjellig fra den i øst – det er mye tøffere, sier Grande, og forteller at i tillegg til at flere hjem ødelegges, er flere familier i fare ettersom det ikke er nok drikkevann tilgjengelig.

FN har den siste tiden utvidet kapasiteten ved noen av flyktningleirene rundt Mosul, men de er ennå ikke rustet for å ta imot den gjenværende befolkningen i byen dersom det blir behov for det, skriver AFP.

Utsatte barn

Mer enn halvparten av dem som har forlatt byen, er barn. FN uttrykker nå stor bekymring for de gjenværende barna.

FN har sett tegn til at barn har psykiske problemer, at noen er skadd i kampene, mens enkelte blir brukt som menneskelige skjold

Forrige uke snakket NRK med en Redd Barna-ansatt i en flyktningleir sør for Mosul. Han kunne fortelle om kaotiske tilstander i leieren.

– Situasjonen er helt forferdelig akkurat nå. Familier ankommer leiren uten noen eiendeler. De fleste forlot Vest-Mosul i en vanskelig situasjon, og det fantes ikke trygge veier ut av byen, sa Baroudi.

Leien han befant i, hadde ikke kapasitet til å ta imot flere flyktninger.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt