Hopp til innhold

FN: Nedskytingen kan ha vært en krigsforbrytelse

Nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet kan ha vært en krigsforbrytelse, sier FNs høykommisær for menneskerettigheter. Samtidig har ikke Ukraina gjort nok for å beskytte sivile, heter det i en fersk rapport.

FN Ukraina

Gianni Magazzeni ved FNs menneskerettskontor under en pressekonferanse i Geneve i dag. FN la fram en ny rapport om menneskerettighetssituasjonen i Ukraina, og beskriver et lovløst skrekkregime i Øst-Ukraina.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, beskriver et skrekkregime i Øst-Ukraina og går hardt ut mot de prorussiske separatistene i en fersk rapport om menneskerettighetssituasjonen i landet. Samtidig står det i rapporten at ukrainske myndigheter ikke har gjort nok for skille mellom sivile og militære mål.

Ifølge FN er mer enn 1100 personer har mistet livet siden kampene startet i april.

Henrettelser har økt

Rapporten er fra perioden 8. juni til 15. juli og er den fjerde i rekken. I en uttalelse sier Pillay at de eskalerende kampene i Donetsk og Luhansk er alarmerende.

– Begge sider er tungt bevæpnet med artilleri, stridsvogner, raketter og missiler i tettbebygde strøk, står det i en uttalelse av Pillay.

Artikkelen fortsetter under bildet

Prorussiske opprørere

Prorussiske militante i en stridsvogn i Donetsk søndag.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Straffefrihet i de opprørskontrollerte områdene har ført til at rettssikkerheten har kollapset. De bortførte er stort sett sivile, hevder FN.

Situasjonen i Slavjansk i Donetsk-regionen er spesielt kritisk. Tidlig i juli var innbyggertallet, som vanligvis ligger på 130 000, halvert. Slavjansk har vært opprørernes hovedsete siden april, og innbyggerne har opplevd bombing og bakkekamper nesten daglig.

Etter at opprørerne ble drevet ut av Slavjansk skal en journalist ha avdekket at de prorussiske opprørerne har opprettet et militærtribunal som har beordret henrettelser. Henrettelsene har økt, heter det i rapporten.

FN hevder at de prorussiske opprørerne bevisst har angrepet vann-, elektrisitet- og sanitetsanlegg i Øst-Ukraina. Mer enn 100 000 personer er nå internt fordrevne. Opprørsgruppene står stadig sterkere og har nå en felles agenda. Mange er russiske, og har erfaringer fra blant annet Tsjetsjenia og Transnistria.

Men flere eldre og personer med funksjonshemninger har ikke klart å flykte, og har blitt fanget i krigssonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Internt fordrevne

Internt fordrevne fra Luhansk viser bilder av det de sier er ødeleggelser i byen og krever at myndighetene gjør mer i kampen mot separatistene. Blant annet står det at «Luhansk by er et gissel».

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Videre påpeker Pillay at nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet kan være krigsforbrytelser.

Ukrainske myndigheter og USA hevder at prorussiske separatister står bak nedskytingen av flyet som kostet 298 menneskeliv. Men Russland hevder at det ukrainske militæret skjøt ned passasjerflyet.

LES OGSÅ:

– Helvete, vi har skutt ned et passasjerfly

– Et ukrainsk jagerfly var 3 til 5 kilometer fra passasjerflyet

– Ukraina må gjøre mer

Samtidig har ikke Ukraina gjort nok for å hindre at sivile mister livet i konflikten, heter det i rapporten.

Etter at Petro Porosjenko kunngjorde en fredsplan 20. juni, satte myndighetene i gang en 10 dager lang våpenhvile. Denne har blitt brutt minst 108 ganger, står det i rapporten. Etter at våpenhvilen utløp satte myndighetene i gang en storoffensiv som kostet minst 30 sivile livet. Ukrainske myndigheter må etterforske tapene på sivile liv, sier FN.

Rapporten sier også at hatytringer mot russere har økt i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt