Hopp til innhold

FN krever svar: Hvor er opposisjonsleder Biti?

FN og Storbritannia slår alarm om opposisjonsleder Tendai Biti i Zimbabwe. De krever svar på hvor han holdes arrestert, om han behandles humant og de ber om at han blir satt fri snarest.

Tendai Biti

STILLER KRAV: Etter at FN og Storbritannia slo alarm og etterlyste Tendai Biti, ble han framstilt for retten iført håndjern torsdag. FN krever å få vite hvor han sitter arrestert, at han får human behandling i fengsel og at han settes fri snarest.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

FN, Storbritannia og opposisjonen i Zimbabwe er bekymret for situasjonen til Tendai Biti, skriver The Guardian.

Den profilerte politikeren som er generalsekretær i opposisjonspartiet MDC, frykter for sin egen sikkerhet.

Utlevert fra nabolandet til «løvens hule»

Han gikk i dekning på hemmelig sted i forrige uke. Partiet hans mente at livet hans var i fare. Tendai Biti klarte å flykte til nabolandet Zambia der han søkte asyl.

Tendai Biti

FØR HAN GIKK I DEKNING: Tendai Biti i Harare sentrum kort tid før han gikk i dekning fordi han fryktet for livet sitt. Bildet er tatt 31. juli.

Foto: Marco Longari / AFP

En domstol der gav ham medhold. Men sikkerhetsstyrkene i Zambia pågrep ham og sendte ham tilbake til hjemlandet Zimbabwe.

Etter at FN og Storbritannia krevde svar på hvor han ble holdt skjult, ble Tendai Biti observert iført håndjern ved en domstol i Harare torsdag.

FN, Storbritannia og opposisjonspartiet MDC krever å få vite hvor Biti holdes i arrest samt at han behandles humant. De ber om at han settes fri snarest.

FN: Brudd på internasjonal lov

FN reagerer sterkt på at Tendai Biti ble sendt tilbake til hjemlandet der han er i livsfare.

– Å tvinge flyktninger og asylsøkere tilbake til hjemlandet med makt, er et alvorlig brudd på loven som regulerer flyktningers rettigheter, opplyser FN overfor The Guardian.

Storbritannia, som har nære historiske bånd til Zimbabwe, reagerer også kraftig.

Britene krever svar

– Vi følger situasjonen til Tendai Biti svært nøye. Sammen med andre krever vi garantier fra myndighetene om at hans trygghet er sikret og at hans rettigheter blir respektert, skriver den britiske ambassaden i Harare i en uttalelse.

Tendai Biti

ANKLAGET FOR OPPVIGLERI: Tendai Biti er generalsekretær i opposisjonspartiet MDC. Han var finansminister i samlingsregjeringen fra 2009 til 2013.

Foto: Gianluigi Guercia / AFP

Biti hadde planer om å søke politisk asyl i Zambia, bekrefter advokaten Nqobizitha Mlilo i en tekstmelding til nyhetsbyrået AFP. Advokaten sier at Biti fryktet for livet sitt.

Biti (52) er en av veteranene i Zimbabwes opposisjonsbevegelse. Han var med på å stifte opposisjonspartiet MDC.

Fra 2009 til 2013 var han dessuten finansminister etter at opposisjonen ble invitert inn i en samlingsregjering.

Etterlyst etter protester

Etter at opposisjonstilhengere samlet seg i Harare sist onsdag for å protestere mot påstått valgfusk, ble Biti etterlyst av politiet.

Nå risikerer han å bli tiltalt for å ha egget til vold, skriver NTB.

Protestene endte med at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene, og minst seks mennesker ble drept.

 Sylvia Maphosa, offer i Zimbabwe 2018

STILLE PROTEST: Kvinner med portrett av Sylvia Maphosa, en av de seks som ble drept av sikkerhetsstyrkene 3. august.

Foto: Philimon Bulawayo / Reuters

Dagen før demonstrasjonen holdt Biti en pressekonferanse i hovedkvarteret til opposisjonspartiet MDC, der han erklærte at opposisjonen hadde vunnet valget.

Ifølge valgkommisjonen var det imidlertid regjeringspartiet ZANU-PF som vant valget på ny nasjonalforsamling og fungerende president Emmerson Mnangagwa ble erklært som seierherre i presidentvalget.

Mugabes arvtaker

Den 75 år gamle presidenten overtok makten da diktatoren Robert Mugabe ble tvunget til å gå av i et militærkupp i fjor høst. Mnangagwa var tidligere en av Mugabes nærmeste allierte.

Nå har han gått seirende ut av det som var regnet som landets første demokratiske valg på lang tid.

Ifølge valgkommisjonen fikk Mnangagwa 50,8 prosent av stemmene, mens MDCs presidentkandidat Nelson Chamisa fikk 44,3 prosent.

ZANU-PF tilhengere 2018

VALGSEIER: Tilhengere av den sittende presidenten og hans parti ZANU-PF feirer valgseieren.

Foto: Luis Tato / AFP

Etter at resultatene ble kunngjort, har MDC anklaget sikkerhetsstyrker for å ha bortført og banket opp mange opposisjonstilhengere og familiene deres.

Opposisjonen kunngjorde onsdag at den går rettens vei for å utfordre valgresultatet.

SISTE NYTT

Siste nytt