Hopp til innhold

FN: Halvparten av barna i Ukraina drevet på flukt

Torsdag er det en måned siden Russland invaderte Ukraina. Det har blant annet ført til at over halvparten av Ukrainas barn er fordrevet fra sine hjem.

barn på flukt fra Ukraina til Moldova

Barn på flukt fra Ukraina til Moldova.

Foto: Sergei Grits / AP

Denne artikkelen tar for seg det som skjer i Ukraina nå. Du kan lese om:

– En måned med krig i Ukraina har ført til at 4,3 millioner barn er drevet på flukt. Det er over halvparten av landets anslagsvis 7,5 millioner barn, opplyser Unicef.

1,8 millioner ukrainske barn har flyktet til andre land, og 2,5 millioner barn er på flukt i eget land som følge av krigshandlingene.

Russia Ukraine War The Month in Review

Mange ukrainere har flyktet siden krigens start. Bildet er fra byen Irpin, da mange prøvde å flykte byen. Bilde er fra tidligere i mars.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har krigen drevet over hver fjerde ukrainer, over 10 millioner, på flukt.

Over 3,5 millioner har flyktet til andre land, mens 6,5 millioner er på flukt inne i Ukraina.

Øker presset

Ukraina øker presset på russiske styrker rundt Kyiv og har trolig klart å gjenerobre forstedene Makariv og Mosjtsjun, ifølge britisk etterretning.

– Ukrainske styrker gjennomfører vellykkede motangrep mot russiske posisjoner i byer i utkanten av hovedstaden Kyiv, skriver det britiske forsvaret i sin siste etterretningsrapport.

Britenes vurdering er at ukrainske styrker trolig har tatt tilbake byene Makariv og Mosjtsjun. Det er og en realistisk mulighet for at ukrainske styrker vil kunne omringe russiske enheter i Bucha og Irpin, som ligger nordvest fir Kyiv, tvitrer det britiske forsvaret onsdag kveld.

En ukrainsk brannmann sprayer vann inne i et hus ødelagt av granater i Kiev, Ukraina, onsdag 23. mars 2022.

En ukrainsk brannmann sprayer vann inne i et hus ødelagt av granater i Kyiv, Ukraina, onsdag 23. mars 2022

Foto: Vadim Ghirda / AP

Minst 264 sivile, inkludert fire barn, har mistet livet i den ukrainske hovedstaden Kyiv siden begynnelsen av Russlands invasjon av Ukraina, ifølge byens ordfører Vitaly Klitskjo, skriver CNN.

Over 300 mennesker har blitt innlagt på sykehus og over 80 bygninger er ødelagt.

Ukraina oppdatert kart 23.03.2022

Kilde: Institute for the Study of War / Rochan Consulting / NRK. Oppdatert (23.03.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK 23.03.2022

Kilde: Institute for the Study of War / Rochan Consulting / NRK. Oppdatert (23.03.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK 23.03.2022

Blodbad og lik i gater

I byen Izium, som ligger noen mil sørøst for Kharkiv, har vært avskåret for all kommunikasjon siden det brøt ut kamper sist uke.

Nå har de første videoene og bildene dukket opp som viser omfattende ødeleggelser, forkullede, utbombet bygninger og lik som ligger i gatene. CNN har geolokalisert og verifisert autentisiteten til disse videoene.

– Jeg er i sjokk, de dreper overalt. Det ligger lik i gatene, forteller en mann som har lastet opp videoer til sosiale medier.

Mannens navn er ikke oppgitt på grunn av personens sikkerhet, skriver CNN.

Ta en titt sier mannen, og filmer mens han går inn i en park.

– Se der borte er et lik, og en til, og enda en ...

I Tsjernihiv, som ligger i det nordlige Ukraina, opplyser ordføreren at byens kirkegård ikke klarer å håndtere alle de døde. En video som CNN har geolokalisert og verifisert viser at byen er sterkt preget av bygninger som ligger i ruiner og brann i gater.

– Det er fullstendig ødelagt. Du kan tydelig se at har vært et fullstendig blodbad her, sier ordfører Vladyslav Atroshenko.

Ber verden om å protestere

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer hele verden til å protestere mot Russlands krig i Ukraina torsdag 24. mars, skriver BBC News.

Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer verden til å protestere.

Foto: AP

– Det knuser hjertet mitt, til alle ukrainere og alle frie mennesker på planeten. Derfor ber jeg deg om å protestere imot krigen. 24 mars er det nøyaktig en måned siden Russlands invasjon av Ukraina startet, sier Zelenskyj i en ny videotale som ble publisert på Twitter onsdag kveld.

– Fra denne dagen, og dagene som kommer, vis deg, kom deg ut i gatene i fredens navn. Kom med ukrainske symboler for å støtte friheten og livet. Gjør deg synlig og hørt. Si at mennesker betyr noe, at frihet og fred betyr noe. At Ukraina betyr noe, sier han.

Videre sier han at dette ikke bare dreier seg om krigen mot Ukraina, men at det også har store ringvirkninger. At Russland har startet en krig mot frihet.

– Russland forsøker å beseire friheten til alle menneskene i Europa, og alle i verden. De prøver å vise at rå og grusom makt betyr noe, sier han.

Ukraina hevder å ha bombet det russiske kampfartøyet "Orsk" som ligger til havn i Berdjansk.

Ukraina hevder å ha bombet det russiske kampfartøyet "Orsk" som ligger til havn i Berdjansk.

Ukraina hevder de har ødelagt russisk skip

Den ukrainske marinen sier de ødelagt et russisk militærskip som frakter soldater og panservogner. Skipet ligger ved den russiskokkuperte havnebyen Berdjansk, som ligger sørøst i Ukraina. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Flere bilder og videoer florerer på sosiale medier med det som skal være det brennende russiske skipet.

BBC-journalist Myroslava Petsa skriver på Twitter ved 08 tiden at den ukrainske marinen har ødelagt et russisk landingsfartøyet Orsk.

Russisk skip brenner

Det russiske landingsfartøyet i full fyr. Skjermdump fra Twitter.

En måned siden krigen startet

Det er i dag, torsdag 24. mars, én måned siden Russland invaderte Ukraina. Siden krigens start har mange mennesker mistet livet.

Minst 953 sivile er drept i Ukraina siden Russland invaderte landet 24. februar, 40 av disse er barn. Det meldte FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) tirsdag 22. mars i en pressemelding.

I tillegg har minst 1 557 personer blitt såret, som i stor grad er fra rakett-, artilleri- og luftangrep, skriver OHCHR i pressemeldingen. Det er trolig store mørketall på hvor mange som har blitt drept og skadd siden krigens start. .

Mange millioner mennesker har lagt på flukt siden krigen brøt ut. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har 3,5 millioner ukrainer flyktet til nabolandene. Det anslås også at 6,5 millioner mennesker er på flukt i landet.

Russia Ukraine War The Month in Review

En ukrainsk politimann holder rundt et barn, mens kamper pågår i nærheten og hjelper hun med å flykte fra stedet. Bildet er fra 7 mars, fra byen Irpin.

Russia Ukraine War The Month in Review

Bilde viser noe av de store ødeleggelsene i hovedstaden Kyiv. Et kjøpesenter er totalt ødelagt etter et angrep.

Russia Ukraine War The Month in Review

Flere millioner mennesker er på flukt fra krigen, både i Ukraina og i nabolandene. Mange av disse er barn. Bildet er fra Lviv.

Russia Ukraine War One Month Photo Gallery

Ukrainske soldater søker ly under et artilleri angrep, som skjedde utenfor hovedstaden Kyiv.

LmmKg3K0y2g

Flere mennesker er på flukt i sitt eget land, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslås at 6,5 millioner mennesker er på flukt i landet.

Russland har ikke lykkes med å innta hovedstaden Kyiv, og også utenfor andre ukrainske byer har russiske soldater møtt motstand fra ukrainske styrker. Russland har også lidd store tap siden de invaderte Ukraina. Nato anslår at mellom 7000 og 15 000 russiske soldater har blitt drept.

Siden krigens start har vesten innført flere sanksjoner mot Russland. Tirsdag opplyste Det hvite hus at vestlige land kommer til å kunngjøre enda en runde med sanksjoner mot Russland. Det er ventet at disse sanksjonene skal bli kunngjort torsdag.

Ba USA om å skjerme russisk oligark

Tirsdag sa Zelenskyj at fredsforhandlingene med Russland var svært krevende og til tider skandaløst. For å tilrettelegge for fredsavtaler, skal han ha bedt USAs president Joe Biden, om å ikke sanksjonere mot den russiske oligarken Roman Abramovitsj.

Russisk-israelske Abramovitsj skal tidligere ha blitt kontaktet av det jødiske miljøet i Ukraina for å støtte forsøkene på en fredelig løsning på krigen.

Roman Abramovitsj

Den russiske oligarken Roman Abramovitsj.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Ifølge The Wall Street Journal skal det amerikanske finansdepartementet ha planer for en rekke sanksjoner mot Abramvotisj på grunn av Russlands krigføring i Ukraina. Samt oligarkens bånd til Russlands president Putin.

President Joe Biden ankom Brussel onsdag kveld og skal blant annet delta på toppmøter i Nato, EU og G7.

USA og Nato er bekymret for at Russland kan ta i bruk kjemiske eller biologiske våpen, eller atomvåpen. USA skal ha satt i gang forberedelser om hvordan USA og allierte bør reagere dersom Putin tar i bruk slike våpen.

Russland har kunngjort at de vil utvise amerikanske diplomater. Disse skal være stemplet som «persona non grata», ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.