Hopp til innhold

FN: Gaza kan bli ubeboelig innen 2020

Den israelske blokaden og de tre siste militæroperasjonene har satt så kraftig preg på Gaza-stripen at den kan bli ubeboelig innen 2020, mener FN.

Palestinske barn ser ut av vinduet fra sitt hus i Beit Lahiya

Palestinske barn titter ut av vinduet fra huset de bor i nord på Gaza-stripen

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

– Gaza kan bli ubeboelig innen 2020 hvis den nåværende økonomiske utviklingen fortsetter, skriver FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) i sin årlige rapport.

Åtte år med israelsk blokade og tre kriger mellom Israel og palestinerne de siste seks årene har forverret forholdene betraktelig. Krigen i fjor la deler av Gaza i ruiner, og fordrev rundt en halv million mennesker fra hjemmene sine, skriver nyhetsbyrået Ap

Enklaven strekker seg over et område på kun 362 kvadratkilometer og huser over 1,8 millioner mennesker. Det er et av verdens tettest befolkede områder.

Les også: Ett år siden Gaza-krigen startet: Se før og nå-bildene

Avhengig av nødhjelp

– Krigen har eliminert det som var igjen av middelklassen i Gaza, og gjort nesten hele befolkningen avhengig av internasjonal humanitær hjelp, ifølge FN-rapporten.

Gazas bruttonasjonalprodukt falt 15 prosent i fjor, og arbeidsledigheten har nådd rekordhøye 44 prosent. 72 prosent av husholdningene mangler en trygg matforsyning.

– Blokaden har svekket den allerede svake infrastrukturen i Gaza, ødelagt det produktive grunnlaget og fjernet muligheten for økonomisk oppbygning, heter det i rapporten.

Les også: 6 av 10 norske bistandskroner til Gaza fortsatt ikke betalt

Palestinsk dagligliv i Gaza

Palestinere kjører med hest og kjerre forbi et hus som skal ha blitt ødelagt under krigen mot Israel i fjor sommer.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Stenger tunneler

Samtidig er egyptiske bulldosere i gang med et prosjekt som vil fylle de siste åpne tunnelene mellom Gaza og Egypt med vann. Tunnelene har brakt våpen og andre forsyninger inn til Gaza.

De sosioøkonomiske forholdene i Gaza er på sitt laveste nivå siden 1967, da Israel okkuperte området, ifølge FN-rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt