NRK Meny
Normal

FN: – Tsjekkia behandler flyktninger dårlig

FN mener Tsjekkia systematisk behandler flyktninger og migranter på en måte som er i strid med grunnleggende menneskerettigheter. De blir sperret inne og tvunget til å betale for seg.

Bela-Jezova i Tsjekkia

Ei lita jente kikker ut av vinduet i mottaket i Bela-Jezova. FN mener myndighetene i Tsjekkia bryter loven når de sperrer folk inne her.

Foto: DAVID W CERNY / Reuters

– Ifølge rapporter fra flere forskjellige troverdige kilder er ikke dette tilfeldige hendelser, det er satt i system, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Han forteller at flyktninger og migranter som kommer til Tsjekkia blir satt i forvaring i 40 dager, noen ganger så mye som 90.

– Ulovlig å sette barn i forvaring

– Mange av dem er mennesker som har flyktet fra forferdelige forhold i hjemlandet sitt. Ifølge internasjonale regler er forvaring en absolutt siste utvei. Og å behandle barn slik fordi de søker opphold, eller fordi foreldrene deres gjør det, er lovstridig og kan ikke forsvares, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Zeid er også bekymret og forholdene flyktningene lever under, spesielt i Bela-Jezova som ligger 80 kilometer nord for Praha. Ifølge FN skal den tsjekkiske justisministeren ha sagt at forholdene der er verre enn i et fengsel.

Ifølge en offentlig rapport blir foreldre i mottaket behandlet på en nedverdigende måte, også når barna deres er til stede.

I mottaket bor det for tiden 400 voksne og 100 barn.

– Ransaket og fratatt penger

– Det kan synes som behandlingen er en villet politikk for å gi folk mindre lyst til å komme til Tsjekkia, sier Zeid.

President Milos Zeman

Tsjekkias president Milos Zeman, her under FNs hovedforsamling i september, blir anklaget for brudd på menneskerettighetene

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Høykommissæren forteller at myndighetens praksis fortsetter til tross for flere rettskraftige dommer der flyktninger har fått medhold i at de ikke kan holdes tilbake.

Han forteller også at det har kommet flere rapporter om at beboere i mottakene blir ransaket og fratatt penger. De skal være pålagt å betale rundt ti dollar dagen mens de er sperret inne.

Tsjekkias president avviser kritikken.

– Presidenten har lenge advart mot trusselen som islamsk fundamentalisme utgjør. Han står ved sin mening og kommer ikke til å endre på den etter press fra utlandet, sier en talsmann for presidenten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt