FN: – Situasjonen i Italia en tragedie

Italia makter ikke å ta hånd om alle båtflyktningene som krysser Middelhavet og ber andre EU-land om å ta en større del av ansvaret. Bare siden sist helg har 12.600 migranter og flyktninger kommet til Italia.

EU Libya Migrants

Migranter strekker hendene i været for å ta imot redningsvester fra en spansk hjelpeorganisasjon i Middelhavet.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Italias innenriksminister Marco Minniti ber flere land åpne havnene sine for migranter og flyktninger som plukkes opp av skip fra EUs grensestyrke Frontex og andre redningsfartøy i Middelhavet. Bare hittil i år har landet tatt imot over 83.000 båtflyktninger. Det er en økning på 20 prosent fra samme periode i fjor.

– Skipene seiler under en rekke europeiske lands flagg. Dersom de kun skal sette i land flyktningene i Italia, er det noe som ikke er riktig, sier Minniti i et intervju med den italienske avisen Il Messaggero.

Italy Europe Migrants

Italia har hittil i år tatt imot 83.000 flyktninger og migranter som har krysset Middelhavet, men ber nå andre EU-land om å bidra mer. Foto: Ap / NTB scanpix

Foto: Ciro Fusco / AP

En tragedie

UNHCR slutter seg til Italias oppfordring og ber resten av Europa om å komme landet til unnsetning.

– Det som nå utspiller seg rett foran øynene våre i Italia, er en tragedie, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.

Bare siden sist helg har 12.600 migranter og flyktninger ankommet kysten av Italia, og anslagsvis 2.030 har mistet livet i Middelhavet siden årsskiftet, sier han.

– Italia gjør sitt ved å ta imot og gi beskyttelse til dem som trenger det, og dette arbeidet må fortsette og styrkes. Men dette kan ikke være et problem Italia står alene om, sier Grandi.

Krisemøte

Italiensk Røde Kors advarer og sier at det italienske mottaksapparatet nå er sprengt og at nesten alle de 200.000 plassene i mottaksleirene som er opprettet, nå er fylt opp.

Italia har tidligere truet med å stenge havnene sine for båter med flyktninger og migranter ombord. Siden 2014 har over 500.000 migranter kommet til Europa via Italia. Landets beliggenhet og nærhet til Libya, gjør at spesielt mange velger Italia i forsøket på å komme seg til Europa, skriver BBC.

Innenriksministrene i henholdsvis Frankrike, Tyskland og Italia samles i dag til krisemøte om situasjonen. Også EUs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos skal delta. Italia ønsker blant annet at EUs program for fordeling av flyktninger må endres. I dag er det stort sett begrenset til asylsøkere fra Eritrea og Syria. Italia vil at også land som f.eks. Nigeria omfattes av programmet.

Mellom september 2015 og april 2017 ble bare 5000 asylsøkere som kom til Italia, overført til andre EU-land. De utgjorde 14 prosent av de rundt 35.000 asylsøkerne som de øvrige EU-landene har forpliktet seg til å ta imot, ifølge UNHCR.

Søke i Libya

Italia ønsker også å flytte søknadsprosessen til Libya og at de som får innvilget opphold deretter kan bringes trygt til Europa.

– Før de legger ut på ferden over Middelhavet må vi skille mellom dem som har rett til opphold på humanitært grunnlag, og de som ikke har det, sier Minniti.

SISTE NYTT

Siste nytt