NRK Meny
Normal

FNs høykommissær for flyktninger: – Humanitær katastrofe

Flyktningstrømmen ut av Elfenbenskysten svulmet til 150.000 fredag.

Flyktninger fra Elfenbenskysten
Foto: HO / Reuters

Frykten for at urolighetene skal blusse opp igjen i Elfenbenskysten er stor blant de 150.000 flyktningene som strømmer inn i nabolandene. Veinettet i ferd med å kollapse samtidig som en ny regntid er på vei i Liberia.

– Vi går mot en humanitær katastrofe, sier Fatoumata Lejeune-Kaba, talsperson for FNs høykommissær for flyktninger i Afrika til NRK.

Les også: Ber om å bli evakuert fra Abidjan

Frykter ny stor flyktningstrøm

Franskmenn blir evakuert fra Elfenbenskysten

Franskmenn blir evakuert fra Elfenbenskysten.

Foto: Emmanuel Ekra / Ap
UN-REFUGEES/

Flyktninger lager mat ved flyktningeleiren i Zorgowee, Liberia.

Foto: HO / Reuters
UN-REFUGEES/

Flyktningbarn ved flyktningeleiren i Zorgowee, Liberia.

Foto: HO / Reuters

90 prosent av flyktningene, omtrent 135.000 mennesker, befinner seg i Liberia. Ghana har nå over 7000 og Senegal nesten 3000 mennesker. Totalt er flyktningene spredd over 12 vestafrikanske land.

– Det vil ikke være mulig å håndtere en ny bølge med flyktninger om urolighetene forverres. Hvis dette faller sammen med regntiden, som er rett rundt hjørnet, vil man ikke kunne hjelpe flyktningene fordi veinettet blir revet bort, sier NRKs Afrika-korrespondent, Lars Sigurd Sunnanå. Han er på grensestasjonen, Gbuenta i Liberia.

– Veinettet er en stor utfordring

Les også: Nordmenn i Abidjan hentes ut

FNs høykommissær for flyktninger krever at regjeringen går inn for å få reparert broer og veier for å gjøre det enklere for flyktningene å reise.

– Veiene er ekstremt dårlige og er en av de største utfordringene vi har akkurat nå. Flyktningene bruker lang tid på korte strekninger. Situasjonen er ille, sier Lejeune-Kaba.

Noen av de nyankomne flyktningene fortalte FN-personell at de flyktet etter at kampene brøt ut i den ivorianske byen Tabou. En annen gruppe sier de flyktet etter å ha hørt om massakren på over 800 mennesker i Duekoue.

Les også: Libya: Angelina Jolie kjøper flybilletter til flyktninger

Mangler mat og vann

Knappheten på mat er allerede i landene, og blant andre FN og Røde Kors jobber på spreng for å øke vannforsyningene.

– Mange flyktninger har gått i dagevis og de er tydelig slitne og redde, sier Lejeune-Kaba.

To flyktninger med skuddskader ble i kveld overført til sykehus i Liberia.

– Noen sier de har sett døde mennesker langs veien, sier Lejeune-Kaba.

Kampene fortsetter i Abidjan

Franske helikoptre bomber områdene rundt Gbagbos residens fredag kveld, ifølge Reuters. Det skjedde etter angrep på den franske ambassaden som ligger i nærheten.

Etterforskere fra FN har funnet over 100 døde mennesker vest i Elfenbenskysten i løpet av det siste døgnet, opplyser FNs organ for menneskerettigheter.

Nordmenn i Abidjan venter på hjelp

Utenriksdepartementet jobbet fredag med å få brakt de 13 nordmennene som befinner seg i Abidjan i sikkerhet. Fredag kveld skal en av dem ha greid å komme seg til den franske militærbasen i Abidjan, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt