FN: – Gaza på randen av krig hver dag

Den eskalerende volden på Gazastripen viser hvor nære vi er krig hver eneste dag, sier FNs Midtøsten-utsending Nikolaj Mladenov. Norsk Midtøsten-ekspert mener dette minner om opptakten til krigen i 2014.

ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS

Palestinere brenner bildekk for ikke å bli sett av israelske snikskyttere. 100 palestinere er drept på to måneder ved grensen mot Israel.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

FN-utsendingen Nikolaj Mladenov har oppfordret det internasjonale samfunnet til å fordømme at bombekastergranater ble skutt mot Israel natt til onsdag. Men han understreker også at man må se angrepet i sammenheng med de to måneder lange protestene der over 100 palestinere er blitt drept.

– Minner om starten på den forrige krigen

Hamas og den mindre militsen Islamsk jihad har bekreftet at de stod bak angrepet onsdag.

– Det som har skjedd de siste dagene på Gazastripen likner på opptakten til krigen i 2014.

Forskjellen er at Hamas har mye mindre støtte i verden enn den gang. Så fort palestinerne skyter med bombekastere mot Israel så kommer fordømmelsene fra det internasjonale samfunnet. Og de kommer raskere enn tidligere, sier professor i historie ved UiO Hilde Henriksen Waage til NRK.

Grunnen til dette er at USA ønsker og leder an for å få til en fordømmelse, mener historieprofessoren.

Raketter skutt ut fra Gaza

Natt til onsdag regnet prosjektilene over Israel. Bombekastergranatene ble sendt inn i Israel fra Gaza. Hamas og Islamsk jihad har bekreftet at de stod bak angrepet.

Foto: Hatem Moussa / AP

Onsdag uttalte USAs FN-ambassadør Nikki Haley at det var vanvittig at FNs sikkerhetsråd ikke vil støtte USAs forslag til å fordømme Hamas.

Les også: Norske bistandsarbeidere i Gaza: – Legene her har aldri sett noe lignende

USA blokkerte FN-oppfordring om etterforskning av Gaza-volden

– Hamas er svekket

– Jeg tror at Hamas vet at de nå er så svake politisk og militært at det er et selvmordsforsøk å yppe seg mot Israel. De fleste underjordiske tunellene er ødelagt og Hamas har ikke våpen å stille opp med mot overmakten. Bombekasterne som ble brukt nylig er bare for å få ut litt damp fra trykkokeren.

Hilde Henriksen Waage

Professor i historie ved UiO, Hilde Henriksen Waage mener Hamas er for svake til å ønske noen større konfrontasjon med israelske militære styrker.

Foto: NRK

Det er ingen tvil om at Donald Trump og hans administrasjon nå gjennomfører en mye mer ensidig proisraelsk politikk. Vi har aldri sett før fra amerikanske presidenter at de besøker Øst-Jerusalem og klagemuren først og så flytter sin ambassade til Jerusalem, sier Henriksen Waage.

Les også: – Nok en spiker i likkista til den palestinske stat

Overfylte sykehus i Gaza: – Pasienter kan dø på parkeringsplassen

– Trist og håpløs situasjon på Gazastripen

Hver fredag møter palestinere opp for å demonstrere fredelig ved grensa mot Israel. De brenner dekk for å ikke bli et lett mål for militære skarpskyttere. Det har vært en rekke mer voldelig intifadaer de siste ti årene. De siste to månedene er 100 palestinere drept på grensa mellom Gazastripen og Israel.

– Troen på at det er mulig å løse denne konflikten med fredelige midler ser nå ut til å være et håp som er dødt.

Det er ikke noen reelle eller mulige forhandlingsspor. Det er en trist og håpløs situasjon for palestinerne på Gazastripen.

Konklusjonen som jeg ser det er at Israel har vunnet denne konflikten. De har sikret sine områder og de har støtte fra USA. De har ikke noe press på seg til å komme til et forhandlingsbord der de kanskje måtte avgi land for å bidra til en eventuell tostatsløsning, sier historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

SISTE NYTT

Siste nytt