Hopp til innhold

FN: – Forholdene på greske øyer må bedres

Flere mennesker ankom de greske øyene i Egeerhavet i august. Det har satt press på de allerede overfylte mottaksfasilitetene på øyene, melder FNs høykommissær for flyktninger.

Syrisk jente ved teltleir på Chios

En syrisk jente ved en teltleir på den greske øya Chios. Bildet er tatt i juni i år.

Foto: Petros Giannakouris / AP

3.695 mennesker skal ha ankommet øyene Lesvos, Chios, Samos, og Leros i august, mens det i juli kom 2.249 mennesker. Over halvparten skal ha kommet fra Syria og Irak.

FN krever nå tiltak for å bedre situasjonen på mottakssentrene.

– Vi krever også en utplassering av flere nasjonale tjenestepersonell, særlig innen helse, psykososial støtte, og beskyttelse av enslige barn, sa Cécile Pouilly, talsperson fra FNs høykommissær for flyktninger, under en pressekonferanse i Geneva fredag.

Flere kommer, færre får dra

Det er nå flere som ankommer øyene enn antallet som blir autorisert av myndighetene til å overføres til videre fastlandet. Det anslåtte antallet overføringer til fastlandet var i august 2.561, mens antall ankommende var 1.134 flere, viser tall fra greske myndigheter.

– Situasjonen er mest kritisk på Samos. Det befinner seg fremdeles flere enn 1.900 mennesker på et område ment for 700 mennesker på mottakssenteret i Vathi, sa Pouilly.

Moria-leiren på Lesvos

Dette bildet fra Moria-leiren på Lesvos er tatt i 2016.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

På Lesvos er situasjonen fremdeles anspent i Moria-leiren, der det har vært flere opptøyer i protest mot den langsomme behandlingstiden av registreringer.

I august kom det 1.052 mennesker til øya, og over 700 ankom i løpet av den første uka i september.

Legger ned leir

Det ankom flere enn 500 mennesker til øya Chios i august, ifølge FN. Flere enn 1.100 oppholder seg i leiren Vial, den ene av de to leirene på øya.

Frivilligorganisasjonen Dråpen i havet jobber både på Chios og fastlandet for å bistå i migrantsituasjonen. Generalsekretær Trude Jacobsen forteller at det er de greske øyene som bekymrer henne mest.

– Vi har sett en skremmende utvikling de siste ukene. Leiren vi har jobbet i er i ferd med å legges ned, og da flyttes alle menneskene til Vial-leiren. Den leiren er allerede overfylt, sier hun til NRK.

Trude Jacobsen, Dråpen i Havet

Trude Jacobsen, generalsekretær i Dråpen i havet.

Foto: Privat

Anspent situasjon

Hun forteller at situasjonen oppleves som mer anspent nå enn tidligere.

– Folk drar til byene for å fornye papirene deres mens sakene deres blir behandlet, og da blir de arrestert. Blant annet ble vår tolk arrestert for noen dager siden.

Selv om den største migrantstrømmen fant sted i 2015, er situasjonen mer krevende for migranter i Hellas nå. I 2015 ble de fleste værende i kun noen dager før de ble sendt videre.

– Det er ikke et alternativ nå, ettersom grensene er stengt. De er fast og må vente på sin sak, og det tar lang tid. Det er mange som har vært der i over ett år.

SISTE NYTT

Siste nytt