FN: – En kollektiv straff mot sivile i Øst-Ghouta

Syriske regjeringsstyrker har bombet Øst-Ghouta i to uker og innledet en militær offensiv. Nå kontrollerer de rundt 25 prosent av opprørsenklaven og hundrevis av familier er på flukt.

Øst-Ghouta

Bombingene og kamphandlingene fortsetter i opprørsenklaven Øst-Ghouta i Syria.

Foto: Ammar Suleiman / AFP

Syriske regjeringsstyrker har bombet, skutt med artilleri og innledet en militær offensiv mot Øst-Ghouta. Ifølge NTB rapporterer Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at offensiven skal ha kostet mer enn 640 sivile livet.

150 av disse skal være barn.

– Den kollektive straffen mot sivile er uholdbar

Det har fått Forente Nasjoner (FN) til å reagere.

– Vi fortsetter å se flere sammenstøt, og mer død, og vi får flere dypt bekymringsverdige meldinger om sult og bombing av sykehus. Denne kollektive straffen mot sivile er simpelthen uakseptabel, sier FNs regionale humanitære koordinator Panos Moumtzis i en uttalelse søndag.

Ifølge FNs egne tall har nær 600 blitt drept og mer enn 2.000 blitt såret i luft- og bakkeangrep siden 18. februar.

– Istedenfor en helt nødvendig våpenhvile fortsetter vi å se flere kamper, mer død og vi får flere rapporter om sult og sykehus som blir bombet, sier Moumtzis til BBC.

Kampene skal også ha ført til masseflukt fra store deler av enklaven.

Røde Kors: – En dødsspiral

Også generalsekretær Bernt G. Apeland har latt seg forferde av det som skjer i Øst-Ghouta. Da offensiven fra regjeringsstyrkene startet, sa han dette om situasjonen:

– Galskapen må ta slutt. Folk dør eller skades, og det er ikke mulig å gi hjelp. Det er en dødsspiral for befolkningen.

Han mente situasjonen for befolkningen er ubeskrivelig.

– Vi får rapporter om hundrevis av døde og sårede. Røde Kors frykter at situasjonen vil bli mye verre for befolkningen i dagene og ukene som kommer, sa Apeland.

De nye rapportene fra Øst-Ghouta viser at frykten til Apeland var berettiget.

De om lag 400.000 innbyggerne i Øst-Ghouta, som er et av de siste gjenværende områdene i Syria under opprørernes kontroll, har vært beleiret av Assad-regimet siden 2013.

Enklaven ligger like utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

SISTE NYTT

Siste nytt