Hopp til innhold

FN: 60 millioner flyktninger

NAIROBI/MOSKVA/OSLO (NRK): Hvert 122. menneske i verden er flyktning. Rundt 60 millioner mennesker er på flukt, viser ny rapport.

Resth bor bak sperringer i flyktningleiren i Kakuma i Kenya

– Å være flyktning er som å være en levende død. Vi lever, men lever ikke, sier Resth, som har bodd over to år bak murene i flyktningleiren i Kakuma i Kenya.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

2015 er et rekordår når det gjelder antall flyktninger som rømmer fra landet sitt, ifølge en ny rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Det har også vært en dramatisk økning i antall mennesker som er på flukt i eget land.

Kenya er sammen med Etiopia de to landene i Afrika som tar imot flest flyktninger. Over to millioner har rømt i Sør-Sudan. Over hundre tusen fra landet er i leiren i Kakuma, nord i Kenya.

Innsats for Sør-Sudan er FNs nest største humanitære operasjon, kun overgått av Syria.

Kakuma flyktningleir i Kenya

Noen ungdommer henger på gjerdet i flyktningleiren i Kakuma i Kenya. Flere av dem har hjemmedraktene til Barcelonas fotballhelter på. Enda flere har arr etter mishandling. De har flyktet fra et av verdens verste land å vokse opp i.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Fristen for å få på plass fredsavtalen som er inngått for landet, er i desember. Men landet er herjet av borgerkrig, og avtalen kan bli vanskelig å gjennomføre.

– Må få politiske løsninger på plass

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier situasjonen er ekstraordinær.

– Vi får stadig nye flyktninger uten at vi får tatt av i andre enden. Vi finner ikke politiske løsninger for dem som har vært på flukt i mange år, så det hoper seg opp, sier han.

Pål Nesse, seniorrådgvier i Flyktninghjelpen

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier antallet flyktninger hoper seg opp fordi politiske løsninger i konfliktområdene lar vente på seg.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Nesse sier det er store variasjoner i hvordan flyktningene lever mens de er på flukt.

– Mange bor i byer, i flyktningleirer, eller er på vandring, slik vi har sett i Europa det siste året. De havner ofte mellom flere stoler for eksempel når land stenger grensene sine, som vi også har gjort nylig.

Han mener det er helt nødvendig å få politiske løsninger på plass også for den største krisen nå, Syria-krisen.

– Før det blir fred så vil dette problemet bare fortsette å øke, sier Nesse.

Et barn sover utenfor et senter for flyktninger på Lesvos
Foto: © UNHCR/Socrates Baltagiannis / © UNHCR/Socrates Baltagiannis

Syria viktigste årsak

Krigen i Syria er den viktigste årsaken til at folk legger ut på flukt.

Nesten en million mennesker har krysset Middelhavet i år. 2015 ser ut til å overgå alle andre år man har oversikt over hva gjelder folkevandringer eller tvungen forflytning, skriver UNHCR i rapporten.

En mer nøyaktig oversikt kommer ikke organisasjonene til å ha før i midten av neste år, men det anslås at man da vil se at rundt 60 millioner mennesker er på flukt.

Tyrkia er det landet i verden med flest flyktninger nå, og Tyskland det landet som har tatt imot flest asylsøkere, med 159.000 søknader i årets første seks måneder.

Den nest største mottakeren var Russland med 100.000 søknader.

Da det i fjor sommer brøt ut full krig øst i Ukraina, flyktet nærmere to millioner mennesker fra sine hjem. Mange har vendt tilbake, andre har slått seg ned like ved grensen. 97.000 ukrainere har fått midlertidig oppholdstillatelse i Russland. Og i Ukraina er det 138.2000 internt fordrevne flyktninger.

SISTE NYTT

Siste nytt