Hopp til innhold

FN vil utrydde statsløshet

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) innleder en ny kampanje som skal få slutt på statsløshet i løpet av de neste ti årene.

Statsløse registreres i Elfenbenskysten

Statsløse mennesker registreres i Abidjan, Elfenbenskysten. Landet identifiserte i juni 700.000 statsløse som fikk søke om statsborgerskap.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

Ifølge FN er det rundt ti millioner statsløse mennesker i verden, som verken har nasjonalitet eller pass.

Det kan føre til at de nektes helsetjenester, utdanning og politiske rettigheter. UNHCR mener det også fører til økt fattigdom og flere konflikter, samtidig som familier blir splittet.

Nå vil UNHCR ha en fullstendig slutt på statsløsheten ved å oppfordre land til å gi statsløse barn en nasjonalitet, og statsborgerskap til etniske minoriteter.

– Statsløshet er et grunnleggende brudd på et individs menneskerettigheter. Det får folk til å føle at deres eksistens er en forbrytelse, sier FNs høykommisær for flyktninger, Antonio Guterres.

Guterres har skrevet et åpent brev sammen med blant andre erkebiskop Desmond Tutu og UNHCRs spesialutsending Angelina Jolie, der de ber verdens land om å utrydde statsløshet innen 2024.

– Statsløshet kan bety et liv uten utdanning, legehjelp eller lovlig arbeid, et liv uten muligheten til å bevege seg fritt, uten fremtid eller håp, heter det i brevet.

Født uten rettigheter

Ifølge UNHCR fødes det et statsløst barn hvert tiende minutt, og et av kravene går ut på å hindre at barn blir født uten statsborgerskap.

MYANMAR-ROHINGYA/ A girl from the Pauktaw township stands in front of her family's shelter in a Rohingya internally displaced persons camp outside Sittwe

Rohingya-folket i Myanmar nektes statsborgerskap. Her fra en flyktningleir i Sittwe.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Det skjer blant annet i mange flyktningleire, der barn fødes uten noen rettigheter i landet de er i, og uten noen mulighet til å reise tilbake til foreldrenes hjemland.

Borgerkrigen i Syria har ført til en økning i denne kategorien. FN anslår at 51.000 syriske barn er født utenfor landets grenser siden 2011, og rundt 70 prosent av dem er ikke registrert.

Les: Under fire prosent av Syria-flyktningene kommer til Europa

I andre land blir etniske minoriteter nektet statsborgerskap, og dermed en rekke grunnleggende rettigheter.

I 27 land har ikke kvinner lov til å videreføre nasjonaliteten sin til barna sine, noe som fører til nye generasjoner av statsløse mennesker. Ifølge UNHCR blir flest statsløse som følge av diskriminering basert på etnisitet, religion eller kjønn.

I fjor var det bare 100.000 statsløse som fikk seg et statsborgerskap, skriver The Guardian.

Den største statsløse befolkningsgruppen befinner seg ifølge Reuters i Myanmar, der over en million mennesker som tilhører Rohingya-folket nektes statsborgerskap.

1856 statsløse i Norge

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er det rundt 600.000 statsløse flyktninger i Europa.

I Norge ble 550 asylsøkere registrert som statsløse ved ankomst i fjor.

Det var nesten dobbelt så mange som året før, og skyldes i stor grad at mange av dem er palestinske flyktninger som kommer fra Syria.

Flyktninger som kommer fra Syria innvilges ofte beskyttelse på grunn av borgerkrigen i landet, og 82 prosent av asylsøknadene fra statsløse ble innvilget i fjor, viser tall fra UDI.

Hos Statistisk sentralbyrå (SSB) er det registrert 1856 statsløse mennesker i Norge. Tallet har gått jevnt nedover siden 2011, da det var 3118 statsløse i landet.

Hittil i år er 972 statsløse innvilget opphold, og 445 av dem har fått norsk statsborgerskap, viser en oversikt fra UDI.

Les også: Kosovoere fortviler- må til Serbia før de kan få norsk pass
Les også: UDI kan ikke hjelpe statsløs ettåring

SISTE NYTT

Siste nytt