Hopp til innhold

FN krever full stans i Oljefondet-prosjekt

FN frykter grove menneskerettighetsbrudd i byggingen av en stålfabrikk i India der Oljefondet er medeier. Nå krever flere av spesialrapportørene full stans.

Indisk politi med hjelm, skjold og batonger nærmer seg en liten gruppe barn sitter på bakken. Noen av de små blir dratt bort etter armen, og flere tar til tårer.

Det er det multinasjonale selskapet POSCO som bygger den digre stålfabrikken i Odisha, øst i India. Statens pensjonsfond utland eier én prosent av dette selskapet.

I årevis har det vært bråk rundt stålfabrikk-prosjektet til en verdi av 72 milliarder norske kroner. Påstanden er at 22.000 fattige indere blir tvangsflyttet. Demonstrasjonene og medieoppslagene har vært mange.

FN med klart budskap til Oljefondet

Tidligere har OECD refset Oljefondet for investeringen i selskapet som bygger fabrikken.

Nå reagerer FN i form av åtte spesialrapportører. De ber om at POSCO-prosjektet stanses umiddelbart:

– Vi oppmoder indiske myndigheter til å stoppe prosjektet inntil de har tatt hånd om alle menneskerettighetsbruddene som følger med byggingen, sier Magadalena Spepulveda, FNs spesialrapportør for fattigdom og menneskeretter.

– Dette er en tragedie for befolkningen som rammes. De mister sine rettigheter til et levebrød, helsetilbud, utdanning og en akseptabel levestandard, utdyper hun overfor NRK.

Spesialrapportøren har også en klar oppfordring til verdens største investeringsfond – Oljefondet.

– Oljefondet bør bruke sin påvirkning til å kreve at POSCO forhindrer at flere blir rammet. De som er tvangsflyttet bør få erstatning sier hun til NRK.

Fondet bør dessuten utvikle en generell strategi for håndtering av beskyldninger om menneskerettighetsbrudd mot selskaper som det har investert i, understreker Spepulveda. Hun nevner barnearbeid, brudd på økonomiske, sosiale og politiske rettigheter som eksempler på slike overgrep.

– En stor skam

Stålfabrikken krever 1,620 hektar og forventes å kunne produsere 12 millioner tonn stål i året. Planen inkluderer også utbygging av en tilhørende kraftstasjon, en jernbanelinje, vei, infrastruktur for vannforsyning og en havn.

Gunhild Ørstavik i paraplyorganisasjonen Forum har tidligere klaget på Oljefondets eierskap i POSCO. I mai fikk hun medhold fra OECD: Det norske fondet burde undersøkt påstandene om menneskerettsbrudd, het det da.

Nå er Ørstavik oppgitt.

– Nå fordrives de tvangsflyttede inderne til ingenting. Jeg synes det er en stor skam. Vi har etiske retningslinjer som vi har vært veldig stolte av, og som vi også har støttet lenge. Det er helt uforståelig hvor etikken er i å være inne i et selskap som POSCO uten å gjøre noen ting, sier hun.

Oljefondet: – Har kontakt med POSCO

Thomas Sevang

Pressekontakt Thomas Sevang i Norges Bank sier at Oljefondet har hatt og har kontakt om «forhold som gjelder eierstyring, miljømessige og sosiale forhold».

Foto: Pressebilde / Nordea

POSCO avviser at lokalbefolkning har blitt fordrevet fra privat eiendom og hevder bønder blir kompensert for tap av jordbruksareal, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Statens pensjonsfond utland ønsker ikke å stille til intervju i denne saken, men i en e-post skriver de at POSCO og fondet har hatt og har kontakt om «forhold som gjelder eierstyring, miljømessige og sosiale forhold».

«Utgangspunktet for vår eierskapsutøvelse er blant annet OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper og FNs Global Compact. NBIM (Norges Bank Investment Management; journ.merk.) har dessuten klare og kommuniserte forventninger til selskapene fondet er investert i, blant annet innen vannforvaltning», utdyper pressekontakt Thomas Sevang i Norges Bank i e-posten.

SISTE NYTT

Siste nytt