Hopp til innhold

FN: – Forbrytelser mot menneskeheten i Haag

FN mener det foreligger beviser for at det har blitt begått forbrytelser mot menneskeheten i Syria. I en ny rapport hevdes det blant annet at skadde personer skal ha blitt drept etter å ha blitt låst inne på kjølerommet i et likhus - mens de ennå var i live.

Assad Syria

Syrias president Bashar al-Assad (t.h.), her sammen med landets forsvarsminister Ali Habib (midten) og forsvarssjef Daoud Rajha, hevder å ha stanset den militære maktbruken mot demonstranter. En amerikansk diplomat avviser dette.

Foto: SANA / Reuters

Torsdag kveld norsk tid samles FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Syria.

FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos skal orientere Sikkerhetsrådet om utviklingen i landet.

Ifølge diplomatiske kilder kommer Pillay til å konkludere med at «det foreligger beviser for at Syria har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på internasjonal menneskerettslovgivning».

Ifølge kildene kommer hun til å anbefale Sikkerhetsrådet å overlate saken til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Domstolen innledet tidligere i år gransking av hendelsene i Libya og utstedte arrestordre på landets leder Muammar Gaddafi, samt sønnene hans og flere nære medarbeidere.

– Regjeringsstyrker i Syria kan ha begått lovbrudd mot menneskeheten i form av gjentatte henrettelser, tortur av av fanger og målrettede angrep mot barn i et forsøk på å slå ned på opposisjonens demonstrasjoner, sa en gruppe med talspersoner for FN torsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Gruppen, som har sett på mennskerettigheter i Syria, har levert en 22 sider lang rapport om forholdene i Syria.

– Vi fant ut at det var et mønster av brudd på menneskerettighetene, som blant annet omfattende angrep på den sivile befolkningen. Summen av disse overgrepene kan være nok til å kalle det lovbrudd mot menneskeheten, heter det i uttalelsen fra FN.

Lovbrudd mot menneskeheten regnes som det mest alvorlige menneskerettsbruddet etter folkemord.

Samtidig opplyser en amerikansk regjeringskilde at USA torsdag vil utvide sine sanksjoner mot Syria og på nytt kreve at president Assad gir fra seg makten, et krav også EU støtter.

Jente drepen i Latakia, Syria

Uroen i Syria har krevd flere sivile ofre. En amatørvideo viser en to år gammel jente som ble drept mens hun var på flukt i Latakia.

Foto: Montasje / Scanpix / Reuters

26 personer drept med bind for øynene

Blant overgrepene som omtales i FN-rapporten, er en episode der 26 menn med bind for øynene skal ha blitt henrettet på en fotballbane i den sørlige byen Daraa 1. mai i år.

En annen hendelse involverer skyting av fredelige demonstranter. Demonstrantene skal ha blitt skutt av skarpskyttere i et helikopter, og flere hundre mennesker, deriblant kvinner og barn, ble drept.

FN-rapporten hevder også at skadde demonstranter skal ha blitt drept på sykehus, eksempelvis ved å ha blitt låst inne i kjølerommet på et likhus - mens de ennå var i live.

Teamet som har utformet FN-rapporten ble ledet av assisterende høykommissær Kyung-Wha Kang.

Teamet ble nektet adgang til Syria, men har basert rapporten på intervjuer foretatt i perioden 15. mars til 15. juli. Intervjuene ble gjort med vitner i området, deriblant demonstranter og tidligere medlemmer av sikkerhetsstyrkene som har flyktet fra landet.

FN-rapporten konkluderer med at minst 1.900 mennesker skal ha blitt drept i uroen per midten av juli.

Dette tallet har blitt bekreftet av syriske myndigheter, men myndighetene hevder at tallet inkluderer minst 260 soldater fra sikkerhetsstyrkene.

Avviser at Assad har stoppet angrep

Samtidig sier president Bashar al-Assad at de militære operasjonene mot demonstranter i Syria har stanset.

Ifølge FN-talsmannen Farhan Haq kom president Assad med uttalelsen under en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon natt til torsdag, etter at Ban hadde krevd at alle militære operasjoner og massepågripelser i Syria måtte opphøre umiddelbart.

En amerikansk diplomat avviser imidlertid at Assads regjeringsstyrker har stanset angrepene på regimekritiske demonstranter.

– Assad forsøker å overbevise Tyrkia om at angrepene er stanset i et forsøk på å blidgjøre USA. Han tror at han med dette kan få stoppet Washingtons krav om at han må gå. Men militæroperasjonene i Syria har ikke stanset, sier diplomaten.

Sivile ofre

Rundt 2.000 mennesker har altså blitt drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet under aksjonen og busset til en stadion i byen.

I hovedstaden Damaskus gjennomførte hæren raid i Rukn Eddin-distriktet der strømmen ble kuttet og flere titall opposisjonelle arrestert.

Til sammen ble nærmere 20 mennesker drept i sammenstøtene onsdag og natt til torsdag, melder syriske aktivister ifølge BBC.

Gjentar kravet

Demonstrantene krever politiske reformer og demokrati. Assad har lovet å etterkomme kravet, men har hittil gjort lite for å leve opp til løftet.

– Generalsekretæren gjentar sitt krav om uavhengig gransking av rapportene om drap og voldshandlinger, og han krever også fri tilgang for mediene, sier Farhan Haq.

Utenlandske journalister slipper ikke inn i Syria, og lokale journalister er under sterkt press fra regimet. Det er derfor vanskelig å få uavhengig informasjon om hva som skjer på bakken i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt