NRK Meny
Normal

- Verste stedet i verden akkurat nå

FN opplyser at 3,4 millioner somaliere - ca 43 prosent av befolkningen - trenger matvarehjelp for ikke å sulte.

Somalia Fighting

Ni personer ble drept og 31 skadd da Somalias FN støttede regjeringen og militser utkjempet krig i Mogadishu onsdag, melder AFP.

Foto: Ap

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter ny strøm av somaliske flyktninger etter de siste måneders krigskamper i hovedstaden Mogadishu.

Onsdag ble ni mennesker drept og 31 skadd i harde kamper. Situasjonen i Somalia blir stadig verre, og er særlig akutt i sentrale og sørlige deler av landet.

Det er i dag 1,4 millioner intern fordrevne flyktninger i Somalia.

LES OGSÅ: 19 drept i kamper i Somalia

LES OGSÅ: Milits angrep fredsstyrke i Somalia

Flyktninghjelpen er en av de få internasjonale hjelpeorganisasjoner som er til stede i det sørlige og sentrale Somalia, inkludert Mogadishu.

Nrk.no har snakket med landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Khaire, som er i Mogadishu. Han er svært pessimistisk for situasjonen i Somalia etter de siste krigshandlingene.

Hassan Khaire, landsjef for Flyktninghjelpen

Landsjef for Somalia i Flyktninghjelpen, Hassan Khaire, Situasjonen i Somalia er spent og konflikten blir stadig verre.

Foto: Flyktninghjelpen/Astrid Sehl

– Dette er trolig verdens verste humanitære krise nå. Situasjonen er spent og konflikten har blitt forverret siden januar 2007. Det er stadig flere internt fordrevne, og i noen bydeler er det helt tomt for mennesker. Det er et utbredt frykt hos befolkningen, sier Khaire.

LES OGSÅ: Musikkforbud i Somalia

Fare for mer krig

Han mener at befolkningen I Mogadishu er slitne og at de lider hver dag. Flyktninghjelpens utsendte sier at nye krigshandlinger kan kan bryte ut når som helst.

– Sykehusene er fulle. Det mangler helsepersonell og utstyr. Folk må stadig forflytte seg. De vet ikke hvem de kan søke beskyttelse hos, sier han.

– Halvparten av befolkningen trenger humanitær hjelp fordi det er kritisk mangel på mat, vann, helsehjelp og husly. For eksempel trenger mellom 3,5 og 4 millioner matvarehjelp for ikke å sulte, legger han til.

Frykter ny matkrise

Landet ble styrt av Muhammed Said Barre fra 1970 til 1991, da han ble kastet av rivaliserende klanledere, men disse lykkes ikke i å samles om en ny, og landet har vært uten en fungerende regjering siden da.


Somalia er knapt en stat, og den såkalte overgangsregjeringen som nå sitter ved makten kontrollerer ikke engang hele hovedstaden Mogadishu. Både amerikanere – og FN har forsøkt å gripe inn, uten hell.

Al Shabaab-militsen i Mogadishu, Somalia

AL-Shabab har styrket sin innflytelse i flere bydeler i Mogadishu.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / Scanpix/AP

Hovedkonflikten går mellom overgangsregjeringen og deres motstandere Al-Shabab og Hizb Al Islam gruppene, som ikke vil anerkjenne regjeringen. Al-Shabab vil også kaste ut fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske unionen.

LES OGSÅ: Al Shabaab: Islamistene i Somalia

UNHCR frykter at de må redusere matrasjonene innen juni I år hvis ikke verdenssamfunnet gir støtten de har bedt om.

Også Etiopia ber verdenssamfunnet om 13 millioner dollar for å hjelpe flyktninger som er på vei over grensen. Landet venter 25 000 mennesker etter de siste opptøyene. Nabolandet har fra før av 68 000 somaliske flyktninger i dag.

Endrer asyl-anbefalingen

Tyrkia og FN innkaller nå til et topp-møte i Istanbul 22 mai i år for å drøfte situasjonen i somalia.

UN Nuclear Treaty

FNs generalsekretær Ban Ki-moon drar til Tyrkia 22 mai i år for å drøfte situasjonen i Somalia.

Foto: Seth Wenig / Ap

Her vil både pirat-virksomheten rundt Somalia, og ikke minst hvordan bistand best mulig kan nå de sivile, være hovedtemaer.

LES OGSÅ: Pirater kapret gresk skip

UNHCR ber land om å gi opphold til mennesker på flukt fra Somalia, selv om de ikke formelt oppfyller kravene til flyktningstatus.

Flyktninghjelpen oppfordrer norske myndigheter til å følge anbefalingene fra UNHCR og gi flyktninger derfra beskyttelse i Norge.

– Ved tilbakesending henviser norske myndigheter enda flere til internflukt, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Siden januar 2010 har 336 borgere fra Somalia søkt asyl I Norge.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt