Hopp til innhold

Holder igjen funnene om krigsforbrytelser

Sri Lankas nye lederskap får et halv år på seg til å samarbeide før FNs krigsforbryterrapport tas ut av skuffen. FN vil gi regjeringen en siste sjanse til å granske den brutale borgerkrigens siste dager.

Bildet fra slagmarken i Vavuniya

Her gikk frontlinjen mellom tamilgeriljaen og regjeringsstyrkene på Sri Lanka. Bildet fra Vavuniya, nord på øya, ble tatt 23. mai 2009 da FN inspiserte krigsområdene.

Foto: STRINGER/SRI LANKA / Reuters

Regjeringsstyrkene på Sri Lanka blir beskyldt for en serie brudd på menneskerettighetene. Rundt 40.000 sivile tamiler ble drept de siste ukene før hæren knuste tamilgeriljaen i mai 2009.

En regjeringssoldat bærer et barn ut fra krigssonen i Mullaittivu

En regjeringssoldat bærer et barn ut fra krigssonen i Mullaittivu 17. mai 2009. Bildet er tatt av Sri Lankas hær.

Foto: AFP/Sri Lankas forsvarsdepartement

FN har det siste året gransket borgerkrigens siste fase til tross for den daværende regjeringens motstand og manglende samarbeidsvilje. Den lenge ventede rapporten fra FNs menneskerettighetsråd er ført i pennen av Finlands tidligere president Martti Ahtisaari. Rapporten skulle etter planen bli offentliggjort under rådsmøtet i slutten av mars.

Fornekter ikke lenger krigsforbrytelser

Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera ba FN forrige uke forskyve datoen til hans regjering er ferdig med sine undersøkelser. Landet trenger også tid til å etablere en juridisk mekanisme for å håndtere anklagene, har han forklart.

USAs utenriksminister snakker med Sri Lankas utenriksminister

Sri Lankas utenriksminister Mangala Samaraweera har fortalt USAs utenriksminister John Kerry at den nye regjeringen vil stille krigsforbrytere til ansvar.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

– Til forskjell fra den forrige regjeringen, fornekter vi ikke at slike forbrytelser har skjedd, sa Samaraweera under et besøk i USA forrige uke. Han ber samtidig om å få se FNs rapport før den blir kjent for allmennheten.

Får utsettelse «en gang»

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Raad al-Hussein, har gitt grønt lys til å utsette offentliggjøring av funnene. Han vil gi Sri Lankas regjering en ny sjanse fordi «viktig, ny informasjon kan komme til overflaten, som vil styrke rapporten».

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein

FNs sjef for menneskerettigheter Zeid Ra'ad al Hussein gir Sri Lanka en «engangsutsettelse» før antatte krigsforbrytelser blir kjent.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Han understreker at det var et vanskelig valg, men hyller den nye regjeringens vilje til å granske.

– Krigsforbryterne kommer fortsatt ikke til å slippe unna, sier al-Hussein.

Løfter om reformer

President Maithripala Sirisena kom med løfter under valgkampen om å gjenopprette justisvesenet og granske de påståtte krigsforbrytelsene.

I januar utpekte han en tamilsk dommer til landets høyesterett. Kanagasabapathy Sripavan er den første med minoritetsbakgrunn som er blitt høyesterettsjustitiarius på over 20 år.

President Sirisena har samtidig gjort det klart at dem som mistenkes for å ha begått krigsforbrytelser under sluttfasen av borgerkrigen, kommer til å bli rettsforfulgt lokalt og ikke utlevert til internasjonale domstoler.

SISTE NYTT

Siste nytt