NRK Meny
Normal

FN utnevner representant for Jorden

FN skal utnevne en astrofysiker til å representere Jorden dersom vi skulle få kontakt med utenomjordiske sivilisasjoner.

Mazlan Othman med iranske representanter i Wien

Mazlan Othman (lengst til venstre) er favoritt til å få jobben som Jordas representant. Her sammen med representanter for Irans atomenergibyrå i februar.

Foto: Hans Punz / AP

NB: Denne nyheten, som stammet fra den britiske avisen Sunday Times, ble tilbakevist av UNOOSA dagen etter publisering.

Oppdagelsene av flere hundre nye planeter og advarsler fra professor Stephen Hawking har satt ny fart i diskusjonen rundt det rent praktiske dersom vi skulle komme i kontakt med intelligente sivilisasjoner fra andre planeter.

FN vil være føre var, og har derfor bestemt seg for å utnevne en person som får det overordnede ansvaret for å koordinere menneskehetens respons på et eventuelt besøk, skriver Daily Mail.

Les: Lytter etter kunstig intelligens

– Blir mer og mer sannsynlig

Malaysiske Mazlan Othman, som leder FNs Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), skal være favoritt til å få jobben.

Ifølge Daily Mail kommer hun til å holde en pressekonferanse neste uke, der hun vil meddele at oppdagelsen av utenomjordisk liv blir mer og mer sannsynlig.

– Den pågående letingen etter utenomjordisk kommunikasjon holder liv i håpet om at menneskeheten en dag vil motta signaler fra utenomjordiske. Når det skjer, bør vi ha klart et koordinert svar, sa Othman nylig.

I første omgang skal en komité bestående av FNs vitenskapelige rådgivere diskutere planene om å gi UNOOSA jobben med å koordinere et slikt svar. Dersom rådgiverne støtter ideen, vil den bli tatt opp i FNs generalforsamling.

– For risikabelt

Stephen Hawking

Stephen Hawking ser helst at vi unngår kontakt med fremmede sivilisasjoner.

Foto: Lawrence Jackson / AP
Kepler-teleskopet

Kepler-teleskopet har oppdaget flere hundre nye eksoplaneter.

Foto: HO / AFP

I april advarte professor Stephen Hawking mot at utenomjordiske sivilisasjoner, dersom de eksisterer, ikke nødvendigvis er vennlig innstilt.

Les også: – Flytt ut i verdensrommet!

– Det ville være for risikabelt å ta kontakt med fremmede raser. Dersom utenomjordiske noen sinne skulle besøke oss, tror jeg resultatet vil bli omtrent som da Christopher Columbus først kom til Amerika. Det gikk ikke så bra for de innfødte, sa Hawking.

Les også: – Tidsreiser vil bli en realitet

I en dokumentar på Discovery Channel spådde astrofysikeren at utenomjordiske som kom på besøk trolig ville prøve å kolonisere Jorden og plyndre den for ressurser.

Kan finne tusenvis av nye planeter

Kepler-teleskopet fant nylig rundt 700 nye planetkandidater utenfor vårt eget solsystem, såkalte eksoplaneter.

Forskere tror derfor at vi kan oppdage flere tusen planeter innen kort tid, noe som øker sjansene for å finne en planet med samme forhold som Jorden.

Også i vårt eget solsystem finnes det steder der forskere mener det kan finnes levende organismer, og to hete kandidater er Saturns måner Titan og Enceladus .

Les også: Er dette beviset på liv på Mars?
Les også: - Intelligent liv på 40.000 planeter

Ny NASA-modell

I forrige uke publiserte NASA en video som illustrerer hvordan vårt solsystem ville sett ut for besøkende fra andre solsystemer.

– Planetene kan være for lyssvake til å oppdage direkte, men utenomjordiske som studerer solsystemet kan enkelt beregne tilstedeværelsen til Neptun, sier astrofysikeren Marc Kuchner, som ledet studien.

Kuchner sier han håper den nye modellen vil kunne hjelpe forskere med å få øye på andre planeter i samme størrelse i andre solsystemer.

Les også: - 100 millioner beboelige planeter i Melkeveien

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt