NRK Meny
Normal

FN trekker seg ut av Tripoli

FN trekker sine ansatte ut av Tripoli etter at FN-bygninger ble angrepet av rasende folkemasser på grunn av NATOs bombeangrep. Flere utenlandske ambassader skal også være angrepet.

Video Demonstasjoner mot vesten på regimets tur til Gaddafi-hus

Det finnes ikke bilder av angrepene på internasjonale bygg i Tripoli. Journalistene i byen får bare dekke krigen på arrangerte turer av regimet. Her tenner demonstranter på et amerikansk flagg under en omvisning etter angrepet som skal ha drept en av Gaddafis sønner.

Årsaken til raseriet skal, ifølge BBC, ha vært at NATO natt til søndag bombet huset til sønnen til Saif al-Arab. Både al-Arab og tre av Gaddafis barnebarn skal ha blitt drept i angrepet.

Demonstrajoner under regimeomvisning i Tripoli

Det er ennå uklart hvem som egentlig står bak angrepene på internasjonale bygg, og det er ikke kommet bilder eller video. Dette er fra markeringer under regimets tur for journalister til Gaddafi-residensen.

Foto: Darko Bandic / Ap

– FN gjør seg nå klare til å forlate Tripoli. Det har vært uro der, og de som oppholder seg i byen har valgt å forlate den, sier Stephanie Bunker som er talskvinne for FNs humanitære innsats.

Les også: – Gaddafis sønn drept i NATO-angrep
Les også: Holder tett om norsk deltakelse

Britisk ambassadebygg utbrent

Flere utenlandske bygninger i Libyas hovedstad Tripoli skal ha vært mål for protesterende folkemasser. Blant annet skal Storbritannias ambassadebolig ha blitt angrepet av folkemassene.

Et av BBC sine reportasjeteam i Tripoli rapporterer at britiske ambassadebygg er helt utbrent. Bygget skal fortsatt ha småbranner og er omkranset av papirer og andre gjenstander som ligger strødd på gata utenfor etter angrepet.

– Vi er kjent med rapporter om at ambassadeboligen i Tripoli har blitt rasert, og vi undersøker nå hva som har skjedd. Vi tror at også andre utenlandske bygninger har blitt angrepet, sier en talsmann for det britiske utenriksdepartementet til BBC.

Storbritannia har valgt å utvise Libyas ambassadør etter angrepet på bygningene i Tripoli.

– Wien-konvensjonen slår fast at Gaddafi-regimet skal beskytte diplomatiske utsendinger og bygninger i Tripoli. Ved å ikke klare akkurat det har regimet nok en gang vist at de bryter sine internasjonale forpliktelser og sitt ansvar, sier britenes utenriksminister William Hague i en utttalelse.

Omar R Jelban og dronning Elizabeth

Dette arkivbildet viser Libyas ambassadør Omar R Jelban da han møtte dronning Elizabeth i mars i fjor.

Foto: John Stillwell / Ap

Libyas ambassadør til London får 24 timer på seg til å forlate Storbritannia, ifølge utenriksminister Hague.

– Jeg fordømmer angrepene på det britiske ambassadeområdet i Tripoli, og alle andre angrep på utenlandske bygninger, uttalte Hague.

– Italias ambassade brenner

Vitner sier også til nyhetbyrået Reuters at det kommer røyk ut av bygningen til den italienske ambassaden i Tripoli.

– Jeg er rett over veien fra den italienske ambassaden. Bygningen brenner, men det er ingen der nå, sier vitnet på telefon til nyhetsbyrået.

Italienske myndigheter bekrefter at «vandaler går løs på den italienske ambassaden» og andre utenlandske bygninger i Libya.

De fleste vestlige land har evakuert sine ambassader i Libya. Evakueringen ble gjennomført for flere uker siden, og var gjennomført da de internasjonale styrkene begynte bombiingen av landet.

Video Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

Gaddafis sønn drept i NATO-angrep

– Gaddafi uskadd fra nattens bombing

Det er ikke kommet noen bilder fra internasjonale nyhetskilder av angrepene på ambassader I Tripoli.

Flere store internasjonale medier og nyhetsbyråer oppholder seg i byen, men muligheten deres til å rapportere fritt og uavhengig er begrenset. De er alle sammen innkvartert på samme hotell og følges av oppassere fra regimet uansett hvor de går. Gaddafis folk vil helst at journalistene skal møte på pressekonferanser på hotellet etter kort varsel for å høre regimets versjon, eller bli med på arrangerte turer i regi av oppasserne.

Flere utenlandske journalister ble tatt på en slik arrangert tur til bygningen der en av Gaddafis sønner skal ha blitt drept av Nato-bomber.

Gaddafi skal ha oppholdt seg i huset da angrepet skjedde, men han slapp fra hendelsen uten skader.

NATO har bekreftet angrepet, men ingen uavhengige kilder har så langt kunnet verifisere opplysningene om at Gaddafis sønn er død.

Ødelagt Gaddafi-hus i Tripoli 1. mai

Dette bildet viser huset der Gaddafi-regimet påstår en av hans sønner skal ha blitt drept.

Foto: Hamza Turkia / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt