Hopp til innhold

FN-topper til kamp for Myanmars rohingyaer

Den statsløse rohingya-minoriteten burde få retten til å kalle seg borgere av Myanmar, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forkant av den fem dager lange fredskonferansen i landet.

MYANMAR-POLITICS/

PRESSEKONFERANSE: FN-sjef Ban Ki-moon og Myanmars de facto leder Aung San Suu Kyi holdt tirsdag pressekonferanse i forkant av fredskonferansen i Myanmar.

Foto: STRINGER / Reuters

Onsdag er Ban med når fredskonferansen åpnes i hovedstaden Naypyidaw. Målet er å få en slutt på de langvarige konfliktene mellom Myanmars myndigheter og de etniske minoritetene.

Mange fra den muslimske minoriteten nektes statsborgerskap, stemmerett og retten til å arbeide, og de hånes ofte som inntrengere i det hovedsakelig buddhistiske Myanmar.

Flere enn 120.000 mennesker er fordrevet, mange til leirer med dårlige forhold i delstaten Rakhine, etter å ha flyktet fra voldsbølgen som ble startet av de buddhistiske nasjonalistene i 2012.

Samarbeid

Tidligere i sommer uttalte FN at rohingyaene er utsatt for diskriminering så omfattende at det grenser til forbrytelser mot menneskeheten.

– Dette er ikke bare et spørsmål om rohingya-samfunnets rett til en egen identitet. Folk som har levd i et land i generasjoner bør ha samme rettsstatus og statsborgerskap som alle andre, sa Ban på en presskonferanse tirsdag.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyis regjering er blitt kritisert for ikke å ha løst konflikten allerede, men FN håper nå å finne en løsning sammen med myndighetene i landet.

Rohinga-flyktninger i Sittwe-leiren i Myanmar

UØNSKET: Rohingya-folket er et muslimsk folkeslag som lenge har vært uønsket av myndighetene i Myanmar og nabolandet Bangladesh.

Foto: Steve Gumaer / Partners

Annan med på laget

Samtidig som Suu Kyi og hennes støttespillere ønsker en slutt på konflikten, forsøker de å unngå ytterligere uroligheter som følge av det sensitive temaet i en tid der til og med ordet rohingya er blitt omstridt.

Buddhistiske nasjonalister har holdt demonstrasjoner med krav om at navnet ikke brukes. De anser rohingyaene som ulovlige innvandrere fra Bangladesh og krever at de omtales som «bengalere».

I forrige uke oppnevnte regjeringen et rådgivende utvalg ledet av den tidligere FN-sjefen Annan. Utvalget skal bestå av tre internasjonale og seks nasjonale eksperter, og det skal utarbeide «varige løsninger» på konflikten i Rakhine.

Ban lovet at han skal støtte Annans arbeid i delstaten og samarbeid med myndighetene.

– Situasjonen i Rakhine er kompleks, og regjeringen har forsikret meg om deres forpliktelser til å ta problemet ved roten, sier Ban.

Nye kamper skaper tvil

Denne ukens fredskonferanse er en stor sjanse til å nærme seg en løsning på urolighetene, men den står i fare for å bli overskygget av nye kamper mellom Myanmars militær og opprørere fra den etniske minoriteten. Forhandlere fra begge sider opplyser til nyhetsbyrået AFP at de krigende styrkene er i en fastlåst situasjon.

Tirsdag morgen skal militæret ha gått til angrep mot opprørsstillinger i de nordlige delstatene Shan og Kachin. Representanter for opprørerne advarer om at dette kan ødelegge for framgangen i fredssamtalene.

– For øyeblikket er det vanskelig for alle grupper å stole på militæret. Her i hovedstaden (Naypyidaw) snakker de om fred, der oppe kriger de, uttalte en av forhandlerne.

SISTE NYTT

Siste nytt