NRK Meny
Normal

FN-styrke i Libanon innen ti dager

Israels bakkeoffensiv vil bli avviklet om en dag eller to og utplasseringen av en internasjonal styrke vil begynne i løpet av sju til ti dager.

En israelsk soldat ser ut over terrenget i Libanon.
Foto: Scanpix/Reuters

Det sier FNs spesialutsending til Midtøsten, Alvaro de Soto.

De Soto sier en rekke land allerede har øremerket styrker til formålet.

Israel innledet i formiddag en stor bakkeoffensiv i Sør-Libanon.

 

Håper offensiv er advarsel

– Det vi vil se i løpet av de neste 24 til 48 timene er i høyden en reduksjon i volden. Dette vil være normalt, sier de Soto, og legger til at dette betyr et opphør i krigshandlingene, men ikke nødvendigvis en full israelsk tilbaketrekking.

– Vi håper dette er en slags advarsel heller enn den utvidede operasjonen som ble godkjent i forrige uke, sier de Soto.

Nordmannen Geir Pedersen, som er representant for FNs generalsekretær Kofi Annan i Libanon, sier imidlertid at de venter en våpenhvile så snart Libanons og Israels regjeringer har akseptert FN-resolusjonen. Den libanesiske regjeringen er ventet å behandle saken lørdag, mens Israels regjering vil ta stilling til resolusjonen søndag. Det er ventet at begge vil akseptere Sikkerhetsrådets vedtak.

Mulig våpenhvile fra mandag morgen

Det israelske nettstedet Ynet siterer kilder ved Israels statsminister Ehud Olmerts kontor, som sier at våpenhvilen vil tre i kraft mandag.

En israelsk embetsmann som ikke vil bli navngitt sier Israel vil stoppe sine offensive operasjoner i Libanon mandag morgen klokka sju, men at de likevel vil fortsette kampene mot Hizbollah.

– Israel vil avslutte sine offensive angrep og vil deretter renske opp området for Hizbollah-krigere, sier embetsmannen.

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til lørdag en resolusjon med krav om våpenhvile. Det ble også vedtatt å sende en internasjonal styrke på 15.000 soldater til Sør-Libanon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt