NRK Meny
Normal

FN-soldater flyttet i Kongo av frykt for uro

FN flytter hundrevis av soldater fra den fredsbevarende styrken øst i Kongo til hovedstaden Kinshasa. Det er frykt for ny uro etter at presidentvalget i landet er utsatt. Opposisjonen ber folk kreve at presidenten går av.

Demonstrasjon mot Kabila i Kinshasa

Den 19. september døde 49 sivile og fire politifolk i sammenstøt etter demonstrasjoner i Kinshasa. (Arkiv)

Foto: KENNY KATOMBE / Reuters

Rundt 300 soldater og politifolk fra FNs MONUSCO-styrke blir sendt til den kongolesiske hovedstaden, der 53 mennesker ble drept i voldelige demonstrasjoner i forrige måned. Også i andre byer var det uro og mange ble drept.

– Vi planlegger for alle eventualiteter og har iverksatt tiltak for å styrke vår stilling i Kinshasa, sier lederen for FNs fredsbevarende operasjoner, Hervé Ladsous.

Presidentvalg utsatt til 2018

Han frykter det må større styrker til dersom det bryter ut omfattende uro i Kinshasa etter at det ble kjent at årets presidentvalg er utsatt til april 2018.

– Det er viktig å huske at Kinshasa er en by med nesten elleve millioner mennesker, og MONUSCO har verken nok personell eller mandat til å sørge for sikkerhet, sier Ladsous.

I januar vedtok parlamentet å utarbeide et lovforslag som skulle gjøre det mulig for presidenten å bli sittende utover sine to perioder. Ifølge den vedtatte teksten blir neste valg knyttet opp til gjennomføringen av et manntall i landet, noe som kan ta flere år å få gjennomført.

Varsler demonstrasjoner

Grunnloven forhindrer president Joseph Kabila i å gå løs på en ny periode, og opposisjonen hevder at utsettelsen av valget er et forsøk fra hans side på å kjøpe seg mer tid. De frykter Kabila har planer om å sørge for at han kan forbli president resten av livet.

Opposisjonen har varslet store demonstrasjoner og oppfordret til generalstreik.

I går ble det underskrevet en avtale som gjør at presidentvalget tidligst skjer i 2018. Avtalen gjør det klart at Kabila skal være president fram til en etterfølger er valgt, mens opposisjonen krever at han trekker seg når perioden hans er over den 19. desember.

– Å utsette er et åpenbart brudd på grunnloven, sier Etienne Tshisekedi som leder opposisjonspartiet UDPS.

Joseph Kabila har vært president i Kongo siden faren hans ble drept i 2001.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt