Hopp til innhold

FN om konflikten i Gaza og Israel: Går mot full krig

FN advarer om at konflikten mellom Israel og militante palestinerne kan gå mot full krig. Tirsdag kveld ble det skutt raketter mot storbyen Tel Aviv.

Bilder på sosiale medier viser en brennende buss.

BRANN: En buss i byen Holon rett sør for Tel Aviv står i full fyr etter at den ble truffet av en rakett skutt fra Gaza tirsdag kveld.

Foto: Twitter

Tirsdag kveld gikk flyalarmen en rekke ganger. Både på israelsk og palestinsk side av grensen. Begge parter skyter raketter mot hverandre.

– Det er all grunn til å være bekymret nå, mener NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– Det har vært en dramatisk dag både med tunge angrep inne i Gaza og angrep mot Tel Aviv som Hamas vet kommer til å provosere den israelske hæren til å slå tilbake. Det er en uoversiktlig situasjon og all grunn til å frykte at dette blir vanskeligere dersom det ikke tas politiske grep ganske rakst, sier Mikkelsen.

BEKYMRET: NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier det er all grunn til å være bekymret over det som skjer.,

FN frykter full krig

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, frykter at det skal bryte ut full krig mellom Israel og Hamas.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, frykter at det skal bryte ut full krig mellom Israel og Hamas.

FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, frykter at det bryter ut full krig mellom Israel og Hamas.

– Vi beveger oss i retning av full krig. Ledere på alle sider har nå et ansvar for å trappe ned, sier Wennesland.

– Stans angrepene øyeblikkelig, lyder kravet fra den norske FN-koordinatoren.

Laster Twitter-innhold

Boligblokk raste

Både Hamas og gruppen Islamsk hellig krig varslet hevnangrep etter at en boligblokk på 13 etasjer kollapset i Gaza etter et israelsk luftangrep tirsdag ettermiddag.

Beboerne hadde blitt bedt om å evakuere før angrepet, ifølge vitner.

Hamas hevder at de har avfyrt rundt 130 raketter mot Tel Aviv. Luftvernsirener i byen advarte mot angrep tirsdag kveld. Flytrafikken ble en stund stanset, men er nå i gang igjen.

26 personer får behandling på sykehus etter angrepene, ifølge nettavisa Ynet.

En buss ble truffet av en rakett i Holon rett sør for Tel Aviv. Ifølge israelske medier ble tre personer lettere såret, blant dem et fem år gammelt barn.

Raketter skytes mot Tel Aviv fra Gaza

RAKETTER: Hamas hevder at de har skutt rundt 130 raketter fra Gaza mot Israel som hevn for at en boligblokk i Gaza ble truffet av et luftangrep tirsdag ettermiddag.

Foto: Anas Baba / AFP

– Må betale en høy pris

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa i en TV-tale sent tirsdag kveld at de palestinske gruppene Hamas og Islamsk jihad vil måtte betale en høy pris for sine handlinger.

Israel Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Reuven Castro / AP

Han sier også at operasjonen i Gaza vil vare en stund fremover.

Israels forsvarsminister Benny Gantz fulgte opp og lovet at de israelske angrepene så langt «bare er begynnelsen» på hva som er i vente.

– Det er mange mål på Gazastripen, sa han.

Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh lot seg tilsynelatende ikke skremme av uttalelsene fra Netanyahu og Gantz.

– Dersom Israel ønsker opptrapping, så er vi klare. Dersom de ønsker å avslutte dette, så er vi klare for det også, sier Haniyeh i en TV-tale.

Onsdag skal situasjonen diskuteres i FNs sikkerhetsråd, etter initiativ fra Kina, Tunisia og Norge.

ANGREP: Den 13 etasjer høye boligblokka i Gaza raste sammen etter et luftangrep tirsdag. Se direktebilder fra Gaza.

Minst en person skal være drept i rakettangrepene mot Israel. Israelsk politi bekrefter at den drepte er en kvinne i 50-årene.

Hun er det tredje israelske dødsofferet i tirsdagens rakettangrep fra Hamas mot israelske mål.

USA ber partene besinne seg

USA oppfordrer både Israel og palestinerne til å unngå sivile tap etter at de to partene har angrepet hverandre en rekke ganger det siste døgnet.

– Israel har rett til å forsvare seg. Samtidig er det beklagelig at sivile liv går tapt. Vi ber om at det må stanse, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

– Provokasjonene vi har sett, har ført til svært beklagelige dødsfall, sier han videre.

Også FNs generalsekretær António krever at Israel og Hamas straks lar våpnene hvile.

– Fordømmer alle angrep mot sivile

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide sier at hun er sterkt bekymret over den dramatiske eskaleringen av konflikten, i og rundt Gaza, med stort antall raketter mot Tel Aviv tirsdag kveld.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide i samtale med journalist

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Vi fordømmer alle angrep mot sivile. Jeg oppfordrer innstendig begge sider til å treffe tiltak som de-eskalerer situasjonen før flere sivile mister livet. Israel har rett til selvforsvar, men jeg understreker kravet om proporsjonalitet.

– Norge arbeider videre i Sikkerhetsrådet med å snarlig avholde et nytt hastemøte, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utbrent buss.

UTBRENT: En buss i Holon rett sør for Tel Aviv skal ha blitt truffet av en rakett. Bussen er utbrent.

Foto: Ahmad Gharabli / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt