Hopp til innhold

FN om abortforbud: - Gambler med jenters liv og helse

I flere land i Latin-Amerika må småjenter som har blitt gravide etter incest, føde sine egne søsken. Abort er totalforbudt. Guatemala har satt inn hæren for å stoppe et nederlansk abortskip.

GUATEMALA-ABORTION/

STOPPER ABORTAKTIVISTER: Hæren i Guatemala vil stoppe nederlandsk abortorganisasjon

Foto: STRINGER / Reuters

Nicaragua, El Salvador, Chile og Den dominikanske republikk har noen av verdens strengeste abortlover. Kvinner og barn får ikke abort, selv om de er voldtatt og liv og helse er i fare.

I andre land i Latin-Amerika er lovene også svært strenge:

  • En 10 år gammel jente i Paraguay som ble gravid etter stefarens voldtekt, ble nektet abort.
  • 27 år gamle Belén ble dømt til åtte års fengsel for overlagt drap etter spontanabort på et offentlig sykehus i Argentina
  • 16 år gamle Rosaura Arisleida Almonte Hernandez fra Den dominkanske republikk døde av leukemi, fordi legene utsatte kreftbehandlingen på grunn av svangerskapet. (kilde: Amnesty International)

Barn føder barn

Historiene om små jenter som får barn etter overgrep, er spesielt opprørende for mange. I en rapport fra 2014, skriver Amnesty om en lege i El Salvador som behandlet en liten jente som var blitt voldtatt:

– Hun var 10 år gammel da hun fikk et barn. Hun hadde blitt misbrukt siden hun var liten, forteller legen.

Barnet ble tatt med keisersnitt i 32. uke, for så små jenter har en kropp som ikke kan føde uten å risikere livet.

– Det var forferdelig, for hun forstod ikke hva som skjedde. Hun spurte etter fargeblyanter og begynte å tegne oss. Det var hjerteskjærende, forteller legen.

EL SALVADOR-ABORTION-DEMO

ABORTDEMONSTRASJON: Kvinner i El Salvador demontrerer for retten til abort.

Foto: MARVIN RECINOS / AFP

Tortur

FN mener totalforbud mot abort kan sammenlignes med tortur og Amnesty er enig:

– Et absolutt forbud mot abort utsetter jenter og kvinner for umenneskelig, nedverdigende og ydmykende behandling i strid med FNs Konvensjon mot tortur, sier Patricia Kaate i Amnesty International Norge.

FNs høykommissær for menneskerettigheter kritiserte Paraguay i kraftige ordelag etter at den 10 år gamle jenta som ble voldtatt, ble nektet abort:

– Myndighetenes beslutning er et alvorlig overgrep mot jentas liv, helse og også retten til utdanning, konkulderte et panel med eksperter i FN-organisasjonen.

Ungdomsgraviditeter er svært utbredt i Latin-Amerika, og mange blir gravide på grunn av overgrep.

Over halvparten av dem som anmelder seksuelle overgrep og voldtekt i Nicaragua er under 18 år, og flertallet av de som ble gravide som følge av registrerte tilfeller av voldtekt og incest er mellom 10 og 14 år, ifølge Amnesty.

Strikkepinner og gift

Mange tar abort illegalt eller enda verre: strikkepinner og plantevernmidler brukes for å fjerne fosteret.

Les mer: Frykter flere farlige aborter som følge av zikaviruset

Over 700.000 kvinner i Latin-Amerika blir hvert år behandlet for komplikasjoner av illegale aborter, skriver forskningsinstituttet Guttmacher Institute.

– Det er først og fremst fattige unge jenter som tyr til de farlige abortene. Har du penger kan du alltid og overalt kjøpe deg en trygg abort, sier Kaate.

Mange kvinner får også lange fengselsstraffer. Ifølge Amnesty International sitter minst 25 kvinner i fengsel i El Salvador etter å ha spontanabortert. Flere har dommer på nærmere 40 år.

Abortskip

I Guatemala prøver hæren å stoppe en nederlandsk organisasjon som tilbyr abort på et skip i internasjonalt farvann.

Les mer: Guatemalas hær holder landets kvinner unna abortskip

GUATEMALA-HEALTH-WOMEN-ABORTION

ABORTMOTSTANDER: Hun demonstrerte mot en nederlandsk abortorganisasjon.

Foto: JOHAN ORDONEZ / AFP

Abortmotstandere protesterte mot organisasjonen:

– Det er en synd. Hvorfor drar de ikke til Holland og dreper barna der istedet, sa Marleni Arias til nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt