NRK Meny
Normal

FN-observatører får tilgang i Syria

Syria har gitt FN-observatører grønt lys til å besøke tre steder for å etterforske mistanken om at det har blitt brukt kjemiske våpen i borgerkrigen.

Khan al-Assal

FN-observatører vil blant annet slippe til i Khan al-Assal-området i nærheten Aleppo.

Foto: STRINGER / Reuters

Det som skal være et offer for et kjemisk angrep utenfor Aleppo

Helsepersonell undersøker det som skal være et offer for et kjemisk angrep utenfor Aleppo tidligere i år.

Foto: Uncredited / Ap

– Observatører vil reise til Syria så snart som mulig for å etterforske tre av de rapporterte tilfellene, blant annet Khan al-Assal utenfor Aleppo, sier generalsekretær i FN Ban Ki-moon.

Tidligere i år skal 27 mennesker ha mistet livet på grunn av kjemiske våpen nord i landet. Både opprørsstyrker og regjeringsstyrker har beskyldt hverandre for å ta i bruk kjemiske våpen.

Den israelske militære etterretningen la tidligere i år frem bilder som de mener er bevis for at det er brukt kjemiske våpen i borgerkrigen. Bildene var tatt i Khan al-Assal-området i nærheten Aleppo.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke to andre steder FN-observatørene vil slippe til. Ban Ki-moon har kommet med krav at FN må få tilgang til steder over hele landet for å undersøke påstandene om bruk av kjemiske våpen. Men inntil nå har Syria kun gitt FN lov til å undersøke Khan al-Assal.

13 angrep med kjemiske våpen

Borgerkrigen i Syria har så langt kostet mer enn 100.000 menneskeliv, ifølge FN. FN har fått melding om 13 angrep med kjemiske våpen i forbindelse med konflikten, skriver NTB.

Vesten mistenker at angrepene ble gjennomført av president Bashar al-Assads styrker, mens Russland hevder å ha funnet bevis på at opprørere har brukt kjemiske våpen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt