Mood: FN-observatørene nektes å se hva som skjedde i Hama

FN-observatørene i Syria blir i dag nektet å komme inn i Hama, etter massakren i går.

Robert Mood

Robert Mood liker ikke begrensningene FN-observatørene opplever i Syria.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– FNs observatørstyrke i Syria sendte observatører til al-Kubeir tidlig torsdag morgen for å undersøke meldingene om omfattende drap i landsbyen, sier den norske generalmajoren Robert Mood, som leder observatørstyrken.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble FN-observatørene stoppet da de komme til byen Mazraat al-Qabeer og nektet innreise.

– Vi har fått informasjon fra innbyggere i området om at sikkerheten til våre observatører er i fare dersom vi drar inn i landsbyen al-Kubeir, sier Mood, som er bekymret for begrensningene som er lagt på observatørenes bevegelsesfrihet og mener det gjør det vanskelig for dem å utføre sitt oppdrag.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Samme familie

Ifølge menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights skal 55 mennesker ha blitt drept i Mazraat al-Qabeer i går. Flesteparten kom fra den samme familien.

– Vi har fått bekreftet identiteten til 49 av ofrene, nesten alle var i slekt. Blant disse var 18 kvinner og barn, forteller Rami Abdel Rahman fra den London baserte gruppen.

Ifølge Syrias nasjonalråd, som er en paraplyorganisasjon for syriske opposisjonsgrupper, gikk regimets styrker til angrep i landsbyen Mazraat al-Qabeer sentralt i provinsen Hama.

Angivelige bilder av drepte etter massakeren i Hama

Angivelige bilder av drepte etter massakeren i Hama i går.

Foto: HANDOUT / Reuters

Avviser

Syriske styresmakter avviser opplysningene om massakren som løgn, men bekrefter at det har pågått kamper i området.

– Spesialstyrker svarer på rop om hjelp fra beboere i Mazraat al-Qabeer og slår til mot terroristbaser. De har drept flere av dem og beslaglagt våpen og rakettdrevne granater, sa en nyhetsoppleser på statlig fjernsyn.

Ifølge nyhetsmeldingene på syrisk fjernsyn er massakren diktet opp av opposisjonelle syrere for å påvirke land som støtter dem.

Aktivistkilder hevder på sin side at massakren er kollektiv straff for at opprørere fra Syrias frie hær har operert i området.

Utenlandske journalister har ikke full bevegelsesfrihet i Syria, og opplysninger fra partene i konflikten er derfor vanskelige å etterprøve.


SISTE NYTT

Siste nytt

Kina viser hvordan de ville gått til krig mot USA

En video laget av det kinesiske flyvåpenet viser hvordan et angrep på USA kan bli. I propagandavideoen bombes en av amerikanernes viktigste militærbaser i Stillehavet.

Minst 90 hvaler døde etter å ha strandet i Australia

Minst 90 av rundt 270 strandede grindhvaler på øya Tasmania i Australia er døde. Nå kjemper redningsarbeidere en kamp mot klokka for å redde resten.