FN: – Det er noe alvorlig galt med verden når nødhjelp kan angripes slik

FN mener bombingen av lastebiler med nødhjelp og hjelpearbeidere i Syria kan være krigsforbrytelser. Røde kors kaller det et skrekkelig angrep på humanitærarbeidere.

18 lastebiler og et lager med mat, ulltepper og medisin som skulle hjelpe 78.000 mennesker i Aleppo ble mandag kveld truffet av bomber. Minst 12 hjelpearbeidere og sjåfører skal ha blitt drept i angrepet, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human rights.

VIDEO: Bombingen skjedde i byen Urm al-Kubra vest for Aleppo.

18 lastebiler og et lager med mat, ulltepper og medisin som skulle hjelpe 78.000 mennesker i Aleppo ble mandag kveld truffet av bomber.

Minst 12 hjelpearbeidere og sjåfører skal ha blitt drept i angrepet, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human rights.

– Det er rett og slett forferdelig. Det er noe alvorlig galt med verden i dag, når nødhjelpskolonner som gir sårt tiltrengt, livsnødvendig assistanse til tusener av menn, kvinner og barn, blir angrepet på denne måten, sier David Swanson til BBC.

Han er i Syria for FNs flyktningråd, og sier tallet på drepte ikke er bekreftet av organisasjonen ennå.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

ØDELAGT: Minst 18 lastebiler i et følge på 31 ble bombet mandag kveld i Urm al-Kubra, vest for Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

– Kan være krigsforbrytelser

President i Norges Røde Kors Sven Mollekleiv

SVEN MOLLEKLEIV: President i Norges Røde Kors.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

FN vil nå etterforske angrepet og sier det kan dreie seg om krigsforbrytelser.

Ifølge internasjonal humanitærrett, som Genévekonvensjonen, skal sivile og hjelpearbeidere beskyttes i krig, sier Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

– Det er et skrekkelig angrep. Dersom man bevisst har skutt og drept hjelpearbeidere, er det brudd på internasjonal humanitærrett. Det er opp til krigsforbryterdomstolen å vurdere omstendighetene rundt det og stille de som har gjort dette til ansvar, sier Mollekleiv til NRK.

Egeland: – Syriske fly bombet

Men hvem som står bak angrepet, er foreløpig ikke bekreftet.

Jan Egeland

JAN EGELAND: leder FNs humanitære arbeidsgruppe i Syria

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jan Egeland, som koordinerer FNs gruppe for å beskytte sivile i Syria, sier det trolig var syriske fly som bombet.

– Det er svært alvorlig at det sannsynligvis var syrisk luftvåpen som bombet hjelpekolonnen. Det har aldri skjedd før i dette omfanget, sier Egeland til NRK.

Angrepet skjedde noen timer etter at den syriske hæren avsluttet våpenhvilen i Syria, bare en uke etter at våpenhvilen ble fremforhandlet av USA og Russland.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

OVER FEM ÅR MED KRIG: Borgerkrigen i Syria har nå vart i fem og et halvt år. På bildet er en av de 18 ødelagte lastebilene som var del av nødhjelpskollonen til Aleppo.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Redde for å hjelpe

De 18 lastebilene som ble bombet, var en del av en nødhjelpskolonne på 31 biler som befant seg i byen Urm al-Kubra vest for Aleppo. Bilene skal ha vært tydelig merket og kolonnen var tydelig synlig, ifølge Egeland.

At en koordinert og godt oppmerket nødhjelpskolonne blir angrepet på denne måten, er sjokkerende for mange nødhjelpsarbeidere.

En del av hjelpearbeidet til Aleppo koordineres i den tyrkiske byen Gaziantep, ved grensa til Syria. Her sier flere syriske leger som tidligere har reist inn i Syria for å hjelpe at de ikke lenger tør å dra.

Sven Mollekleiv i Røde Kors sier situasjonen er kritisk, men at de fortsetter hjelpearbeidet i Syria.

– Jeg er glad for å si at i går kom vi fram til både Homs og Alvar, og vi har også leveranser til Aleppo, Madaya og Kefraya. Men det er en kritisk situasjon som nå finner sted.

En syrisk lege behandler en mann

BLODIGE ANGREP: En syrisk lege behandler en mann på et sykehus i den opprørskontrollerte delen av Aleppo i forrige måned.

Foto: THAER MOHAMMED / AFP
Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt