Hopp til innhold

FN krever sivilt overgangsstyre i Burkina Faso

FNs spesialutsending til Vest-Afrika truer med sanksjoner hvis hæren ikke gir fra seg makten. Hundrevis demonstrerer nå i sentrum av Ouagadougou.

Isaac Zida på pressekonferansen hvor han ble annonsert som president

– Dette er ikke et statskupp, men et folkeopprør. Jeg hedrer minnene til martyrene og bøyer meg for folket vårt, sa oberstløytnant Yacouba Isaac Zida (i midten) da han utropte seg selv til president i Burkina Faso lørdag. Dette falt ikke i god jord hos opposisjonen.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Hæren i Burkina Faso ga lørdag sin støtte til oberstløytnant Isaac Zida som leder for en overgangsregjering i landet. Zida utropte seg selv til president etter at Blaise Compaoré ga seg og rømte landet i kjølvannet av enorme gateprotester før helgen.

Både Burkina Fasos opposisjonspartier, USA og Den afrikanske union (AU) avviser hærens maktovertakelse i det vestafrikanske landet.

FNs spesialutsending i Vest-Afrika, Mohamed Ibn Chambas har blitt sendt til landet som følge av det voldsomme opprøret.

– Vi ønsker å unngå å måtte innføre sanksjoner mot Burkina Faso, sier han på en pressekonferanse.

Folk rydder opp i gatene etter opptøyer i Ouagadougou

Folk ryddet opp i gatene lørdag, etter opptøyene i Ouagadougou. Men urolighetene fortsetter.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Maner til nye gateprotester

Opposisjonen, som har manet folk til å delta i nye masseprotester, fordømte hærens handlinger offentlig søndag. En innbygger bar en plakat med på skriften «Zida = Judas».

Zida kuppet tilsynelatende makten fra general Honoré Traoré, som dagen før hadde kunngjort at han overtok som statsoverhode.

Titusenvis av mennesker i det fattige landet har de siste dagene deltatt i store demonstrasjoner mot Compaoré, som tok makten i et kupp for 27 år siden. Protestene brøt ut etter at han ville endre grunnloven slik at han kunne bli gjenvalgt enda en gang.

– Folk er redde

Burkina Fasos konsul i Norge, Kåre Grønli, har besøkt landet mange ganger de siste årene. Han snakket med kjente i landet fredag kveld og fortalte til NRK at folk er redde og holder seg innendørs.

– Fjernsynet har gått i svart, flyplassen, banker og offentlige kontorer er stengt. Det er også innført portforbud i landet, forteller konsulen.

– Det er en absolutt unntakstilstand og flere er drept. De har ikke helt tall på det, men de jeg har snakket med har sett flere lik i gatene så det er en spent situasjon, sier Grønli videre.

Ved forrige valg var det 16 kandidater som stilte til valg mot Compaore, og en 4–5 kandidater er aktuelle nå til å kunne føre landet stabilt videre fremover, mener Grønli.

– Korrupsjonen har økt veldig de siste årene, og det er det befolkningen er veldig sinte for. Det er seriøse opposisjonspolitikere i landet og mye avhenger nå av hvilken kontakt de får med det militære. Hvordan det er i øyeblikket kan jeg ikke si noe om, sier han.

Burkina Faso