NRK Meny
Normal

FN hjelper libanesere på flukt

FNs høykommissær for flyktninger planlegger en storstilet aksjon for å hjelpe de flere hundre tusen som er blitt hjemløse i Libanon.

FN vil hjelpe de mange hjemløse libaneserne.
Foto: Layal Najib. / Scanpix/AFP

Rundt en halv million mennesker har flyktet fra hjemmene sine etter over en uke med israelske angrep.

Over 300 mennesker er drept.

De fleste flyktninger oppholder seg fortsatt i Libanon, men Høykommissæren overvåker også grensene for å finne ut hvor mange som flykter til nabolandene. 

Det er libanesiske myndigheter som har bedt FN-organisasjonen om hjelp, men Høykommissæren har også gjort opp status for flyktningesituasjonen i Syria og på Kypros.

Syria

- De fleste som har søkt tilflukt i Syria har funnet ly hos slektninger og venner, sier Ekber Menemencioglu, som leder Høykommissærens arbeid i Midtøsten.

- I tillegg er rundt 640 familier inlosjert på skoler, og vi diskuterer med syriske myndigheter hvordan vi kan bistå, sier han.

Kypros

Rundt 200 libanesere har kommet til Kypros, men de fleste er selvhjulpne og venter på transport til et tredjeland. På grunn av krisen har kypriotiske myndigheter stanset hjemsendelsen av libanesere som oppholder seg ulovlig i landet.

I Libanon oppholder det seg også rundt 20.000 flyktninger og asylsøkere som kom til Libanon før kamphandlingene startet.

De fleste av dem har flyktet fra Irak. Dette er også mennesker Høykommissæren forsøker å hjelpe.

57.000 venter

I tillegg til de libaneserne som har flyktet fra hjemlandet og som FN-organisasjonen forsøker å hjelpe, blir det anslåtte at rundt 13.000 utlendinger til nå har kommet seg ut av Libanon ved hjelp av hjemlandenes myndigheter,  blant dem de norske.

Anslagsvis 57.000 til venter på muligheter til å dra, de fleste til Damaskus med busser eller til Kypros med båt..

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt