Hopp til innhold

FN har fått 79 bombetrusler i Damaskus

Mens de høye herrer har signert resolusjonsforslag i FN-hovedkvarteret i New York, er livet helt annerledes for de FN-ansatte på bakken i Syria. Antallet bilbomber har økt kraftig, og nå retter de seg direkte mot FN-personellet.

Bilbombe i Damskus

Dette er i ferd med å bli et vanlig syn i Damaskus. I forrige uke sprengtes nok en bilbombe i Syrias hovedstad. Flere titalls mennesker ble enten skadet eller mistet livet i Tadhamon-området i det sørlige Damaskus denne tirsdagen i september.

Foto: HOPD / Ap

Nordmannen som er en av FNs sikkerhetsansvarlig i Syria.

Nordmannen som er en av de sikkerhetsansvarlige for FN i Syria er egentlig optimistisk med den siste utviklingen, men en ting bekymrer ham.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

På en video FN-personellet selv har filmet ser vi hvordan opprørssoldater samler seg rundt en av FN-bilene og fikler med ett eller annet. Så smeller det og folk løper til alle kanter.

Se video litt lenger ned i artikkelen.

Rettes mot FN

Dette er blitt en del av dagliglivet til nordmannen som er en av FNs sikkerhetsansvarlige i Syria.

Mannen som ønsker å være anonym på grunn av sin egen sikkerhet, har som jobb å reise rundt i det borgerkrigsherjede landet og passe på at alle innenfor FN-systemet har en trygg arbeidsplass. Det er ingen enkel jobb.

– Dette angrepet skjedde i slutten av mai, da jeg akkurat hadde kommet hit. Det var en liten gruppe som kom mot oss og begynte å skyte. Så samlet noen seg rundt den ene bilen vår og puttet en bombe under, forteller han nøkternt om episoden som ble filmet.

En gruppe mennesker samler seg rundt en FN-bil i Damaskus og forsøker å sprenge bilen.

Video: Her plasserer de en bombe på FN-bilen.

Ny bilbombe-trend

For mens det er diplomatiet i New York som preger nyhetsbildet her hjemme og i resten av verden, raser krigen videre med ufortrøden styrke på bakken i Syria.

– Det vi opplever nå er at antallet trefninger her i Damaskus har gått ned, men at antallet bomber øker. Denne uken gikk det av en bilbombe like ved der jeg bor. Det som var spesielt med den er et den irakiske organisasjonen ISLI har påtatt seg ansvaret, forteller mannen på telefon fra Syria.

Fredag i forrige uke smalt det igjen i utkanten av Damaskus. En bilbombe drepte minst 30 mennesker og skadet et titalls like ved en moske i et sunni-dominert område nord for byen.

Bombetrusler

Krigen har for lengst blitt internasjonal. Grupper fra store deler av verden slåss, kjemper og kriger om symboler og gatehjørner, og de bruker ett av terrorens mest kjente virkemidler.

– Denne økningen gjelder ikke bare bilbomber, men også eksplosiver som er gjemt i bager og andre steder. Vi i FN har sammen med flere andre fått en e-post som fortalte oss at det er plassert 79 bomber rundt omkring i Damaskus, og siden den gang har flere bomber gått av. Dette er ikke spesielt rettet mot oss, men hele byen, sier mannen, som er en erfaren yrkesmilitær med lang fartstid fra noen av verdens verste konflikter.

Han har tidligere tjenestegjort flere steder i det som kan omtales som noen av de verste konfliktene i verden. I 20 år har han jobbet i Somalia, Rwanda, Angola, Kongo, Afghanistan, Irak, Georgia, Kosovo og Libanon, men Syria er det verste han har opplevd har han tidligere fortalt NRK.

– Situasjonen har endret seg fra artilleri til eksplosiver i Damaskus, og bare for å illustrere hvor tilfeldig dette er: For kort tid siden var jeg på vei til hotellet der våpeninspektørene holder til. På vei dit må jeg krysse en bro, men før jeg kom dit landet en 120 millimeter granat bare 100 meter fra bilen. Så du vet aldri når og hvor det smeller neste gang.

Dagligdags og rutine

Til tross for dette er nordmannen ganske optimistisk med tanke på situasjonen i landets hovedstad.

– Jeg er egentlig ganske positiv om situasjonen akkurat nå. Mulig det bare er en falsk følelse, men livet begynner å vende tilbake, og folk i Damaskus ser mer positivt på situasjonen og håper det kommer til å snu. Så lenge det er stille, begynner folk å bevege seg mer ut.

Nordmannen synes det er egentlig merkelig hvordan folk reagerer på en slik situasjon som Syria er i.

– Ta eksplosjonen like ved bilen min for eksempel: Folk bare snudde seg og gikk videre. Det er rett og slett utrolig hvor fort ting blir dagligdags og rutiner. Folk tenker ikke over situasjonen, og de har blitt så vant til at folk skytes i filler at de ikke reagerer lenger.

Nå er våpeninspektørene tilbake i Damaskus, og vil igjen undersøke hva som egentlig skjedde da 1400 mennesker mistet livet i august. Et angrep FN har fordømt, og som har ført til at Assad nå har forpliktet seg til å oppgi alle de kjemiske våpnene han lenge har nektet for å ha.

SISTE NYTT

Siste nytt