NRK Meny
Normal

FN håper å kunne hjelpe 150.000 syrere

Den skjøre våpenhvilen i Syria holder flere steder i Syria og nå håper FN at det kan dele ut nødhjelp til rundt 150.000 syrere de nærmeste dagene, men 180 mennesker skal ha blitt drept i løpet av våpenhvilen.

Folk i Aleppo reparerer butikkene sine under våpenhvilen

Flere benyttet en uvanlig rolig søndag i Aleppo-distriktet til å reparere butikkene sine.

Foto: AMMAR ABDULLAH / Reuters

Det har vært en uvanlig rolig helg i store deler av Syria. Det til tross for at det har kommet inn flere meldinger om brudd på våpenhvilen USA og Russland fremforhandlet med regimet og flere titalls opposisjonsgrupper.

1,7 millioner trenger nødhjelp

Nå håper FNs nødhjelpskoordinator at våpenstillstanden vil vare, for nøden er stor flere steder i landet.

– FN er klar til å sende ut nødhjelpsforsyninger til 1,7 millioner nødlidende syrere i vanskelig tilgjengelige områder i det krigsherjede landet i løpet av første kvartal i år, sier Yacoub El Hillo, som er FNs humanitære koordinator i Damaskus.

Både Russland og opposisjonsalliansen HNC har meldt om flere brudd på våpenhvilen, det er spesielt i Zabadani i Aleppo-provinsen opposisjonen mener regimet har brutt avtalen, men det er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Til tross for dette er FN optimister.

– Dette er den beste sjansen for fred og stabilitet det syriske folk har hatt på over fem år, sier El Hillo, som nå i første omgang vil konsentrere arbeidet rundt flere av de beleirede byene nord i landet.

Ifølge beregninger fra FN bor det om lag 500.000 mennesker i beleirede områder i Syria mens ytterligere 4,6 millioner bor i vanskelig tilgjengelige områder.

180 drept

Ifølge russerne ble det skutt granater fra tyrkisk territorium mot byen Tel Abyad helt nord i Syria.

Byen som er kontrollert av kurdisk milits, ble lørdag angrepet av IS, og slaget skal ha endt med 100 døde, 70 av dem IS-krigere.

Til sammen ble over 180 personer drept i Syria i løpet av våpenhvilens første døgn, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). I tillegg til de 100 som ble drept ved Tel Abyad, er 75 personer drept i spredte angrep og kamper andre steder i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt