Normal

– Hvis FN hadde utnevnt Donald Duck til å lede kommisjonen, ville han blitt angrepet

Lederen av FN-kommisjonen som skal undersøke mulige krigsforbrytelser begått av Israel og Hamas slår hardt tilbake mot israelske påstander om at han ikke er objektiv.

William Schabas (innfelt) og Gaza

William Schabas (innfelt) skal lede FN-kommisjonen som skal se på mulige krigsforbrytelser utført av Hamas og Israel. Det store bildet viser en palestinsk gutt som tirsdag bar ut gryter og kjeler av familiens hus i Rafah, sør på Gaza-stripen, etter at huset ble ødelagt i et israelsk angrep.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Jiri Buller / Reuters/Ap

Kommisjonen er satt ned av FNs menneskerettighetsråd for å se på om det er blitt begått krigsforbrytelser fra enten Hamas eller Israel under den nå 50 dager lange Gaza-konflikten.

Israel har allerede fordømt kommisjonen og sier at den er forutinntatt mot Israel.

Også kommisjonens leder, den kanadiske juristen William Schabas, er av israelske myndigheter blitt kritisert for å være partisk og mangle objektivitet.

Han kritiseres for at han tidligere har uttalt at utbyggingen av bosettinger på den okkuperte Vestbredden er et klart brudd på internasjonal lov.

Slår tilbake mot kritikken

Nå velger William Schabas å slå tilbake mot kritikken om manglende objektivitet.

William Schabas

William Schabas skal lede FN-kommisjonen som skal se på mulige krigsforbrytelser utført av Hamas og Israel.

Foto: Jiri Buller / Ap

Jeg har selvfølgelig hatt meninger om Israel og Palestina. Det er ingen hemmelighet, de har blitt offentliggjort mange ganger, sier han i et intervju med BBC.

Jussprofessoren mener at det ikke er mulig å finne noen som arbeider med internasjonale menneskerettighetsspørsmål som ikke har uttalt seg om konflikten mellom israelere og palestinere.

– Jeg tror ikke du kan finne en internasjonal jussprofessor som spesialiserer seg på menneskerettigheter som ikke har meninger om Midtøsten. Jeg tror ikke det er mulig å se for seg en kommisjon med to-tre deltagere der medlemmene ikke har hatt noen meninger om situasjonen i de palestinske områdene, sier William Schabas.

Han mener at han er fullt i stand til å opptre profesjonelt selv om han tidligere har ytret seg om forholdene.

– Jeg legger fra meg meningene mine utenfor døren når jeg setter i gang med arbeidet. Jeg bestreber meg på å være så objektiv som mulig, og mine tidligere meninger bør det ikke legges vekt på, sier han.

Samtidig mener Schabas at de israelske angrepene ikke skyldes det han tidligere har sagt, men at Israel er imot at kommisjonen ble nedsatt.

– Alt vi gjør kommer til å bli angrepet. Jeg er blitt angrepet for mangel på objektivitet, men hvis FN hadde utnevnt Donald Duck til å lede denne kommisjonen ville han blitt angrepet. Israel mener at denne kommisjonen ikke burde ha blitt oppnevnt og de er motstandere av den, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Israeler i Ashkelon

En israeler ser på skadene på leiligheten sin i Ashkelon etter at en rakett avfyrt fra Gaza traff nabohuset hans tirsdag 26. oktober.

Foto: Amir Cohen / Reuters

Tapte på ikke å delta

Samtidig mener Schabas at Israel bør samarbeide med kommisjonen fordi det er i landets egen interesse.

Etter Gaza-krigen i desember 2008 og januar 2009 satte FN ned en kommisjon som undersøkte brudd på menneskerettighetene og internasjonal rett under krigen.

William Goldstone under et besøk på Gazastripen.

Richard Goldstone under et besøk på Gazastripen i 2009.

Foto: ASHRAF AMRA / Ap

Rapporten som kom i september 2009 var sterkt kritisk til Israel. To år senere, i 2011, sa kommisjonsleder Richard Goldstone at kommisjonen ga et for negativt bilde av Israels krigføring.

Goldstone mente at skjevfremstillingen i stor skyldtes manglende samarbeidsvilje fra Israel.

Kommisjonsleder Schabas mener derfor at det denne gang bør være i Israels interesse å samarbeide med kommisjonen.

– Jeg tror at Israel til slutt vil komme til at det er i deres interesse å ha en full gjennomgang av fakta i saken, sier William Schabas til BBC.

Clooneys forlovede trakk seg

Mandag ble den tidligere amerikanske dommeren Mary McGowan Davis utnevnt som nytt medlem av kommisjonen.

Hun erstatter forloveden til filmstjernen George Clooney, den britiske advokaten Amal Alamuddin som opprinnelig var oppnevnt til kommisjonen.

Alamuddin trakk seg imidlertid og sa at hun ikke hadde anledning på grunn av andre profesjonelle forpliktelser.

Mary McGowan Davis var også medlem av Goldstone-kommisjonen som så på 2008/2009-krigen.

Det tredje medlemmet av kommisjonen er Doudou Diene fra Senegal. Kommisjonen skal etter planen legge frem en endelig rapport i mars neste år.

Laster innhold, vennligst vent..

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt