NRK Meny
Normal

FN gjenopptar nødhjelpen til Gaza

FN vil gjenoppta nødhjelpsdistribusjon på Gazastripen etter at Israel har forsikret om at sikkerheten til hjelpearbeiderne vil bli ivaretatt.

Direktøren for Verdens matvare program, Josette Sheeran, foran en nødhjelpbil ved grensen til Gaza.

Direktøren for Verdens matvare program, Josette Sheeran ved den egypriske grensen til Gazstripen.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

– FN har fått troverdige forsikringer om at sikkerheten til FNs personell, installasjoner og humanitære operasjoner vil bli respektert fullt ut. Dette står i uttalelsen fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten (UNSCO).

På bakgrunn av dette vil de FN-operasjonene som ble stoppet i går, bli gjenopptatt så snart som mulig, heter det videre i meldingen som ble sendt ut sent fredag kveld i New York.

- Lagt ned virksomheten

Israelske angrep har de siste dagene hindret FN og andre hjelpeorganisasjoner i området. Og i går kveld ble en av bilene til Norsk Folkehjelp ødelagt av en israelsk rakett, som nå ikke kommer seg ut av området.

Les også: - Norsk Folkehjelp truffet på Gaza

- Vi har lagt ned virksomheten vår, det eneste vi gjør nå er å passe på hverandre, sier Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Petter Eide.

Det siste døgnet har også to ambulansesjåfører fra Palestinsk Røde Halvmåne blitt såret etter beskyting av israelske forsvarsstyrker. I tillegg ble en Røde Kors-konvoi med pasienter og forsyninger beskutt på vei fra Gaza by til Rafah torsdag.

- På tross av disse alvorlige hendelsene vil Røde Kors opprettholde sine aktiviteter på Gazastripen, inkludert sykehuset i Shifa, sier president i Røde Kors Sven Mollekleiv.

Mer enn 800 drepte

I dag er det tre uker siden Israel sendte sine første raketter inn på Gazastripen, etter at Hamas ikke ville fornye våpenhvilen i julen. Begge sider har ignorert FNs innstendige krav om ny våpenhvile og i alt er over 800 mennesker drept de siste tre ukene.

Video nsps_upload_2009_1_9_11_36_19_1926.jpg

Video: FNs høykommisæren for menneskerettigheter mener situasjonen er utålelig.

Hamas har hele tiden sagt at de ikke ønsker en ny våpenhvileavtale så lenge den israelske blokaden av Gazastripen ikke opphører.

I natt skal 15 militante Hamas-tilhengere ha blitt drept i mer enn 40 luftangrep sør i landet, melder israelske militær kilder. Og de israelske angrepene på det palestinske tunnelsystemet på grensen til Egypt har kuttet strømmen i hele Rafah.

Nok en urolig natt

Den norske legen Mads Gilbert kan fortelle om nok en urolig natt i Gaza.

- Det har kanskje vært det mest intense bombardementet siden vi kom den hit, så her er det full krig, sier Gilbert.

Hamas sendte fredag minst 30 raketter inn over israelsk territorium, og ytterligere to i natt. Det er ikke meldt om skadde i disse angrepene.

I dag har tre representanter for Hamas på Gazastripen kommet til Kairo for å diskutere et nytt våpenhvileforsalg, diplomater som er med i prosessen kan fortelle at det er lang vei igjen før en endelig avtale er på plass.

Les også: Hamas klar for forhandlinger

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt